GAZA/JERUSALIM – Izraelski vojnici ubili su danas četiri palestinska mladića tokom protesta kraj granične ograde izmedju pojasa Gaze i Izraela, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja na toj teritoriji.

Još jedan Palestinac poginuo je u sukobima s izraelskim vojnicima na Zapadnoj obali, javili su izraelski mediji.

Organizatori protesta u Gazi koji se održavaju obično jednom nedeljno pozvali su stanovnike da demonstriraju pod parolom “Gaza se neće predati”.

Jutros je arapski list Al-Hajat objavio da je posredstvom Egipta postignut dogovor Izraela i Hamasa koji vlada Gazom da se smanji nasilje duž granice.

Današnje krvoproliće će po svoj prilici iskomplikovati nastojanja egipatskih posrednika da se postigne zatišje i spreči veliki sukob Hamasa i Izraela, navodi Asošiejted pres.

Hiljade Palestinaca se okupilo na pet mesta duž granice, paleći automobilske gume i bacajući eksplozivne naprave i kamenice na izraelske vojnike koji su ih rasterivali suzavcem, a povremeno bojevom municijom.

Trojica su poginula u Kan Junisu na jugu pojasa Gaze, saopštilo je ministarstvo.

Na severu pojasa Gaze poginuo je jedan 27-godišnjak pogodjen metkom u glavu, a još 170 demonstranata je zadobilo povrede.

Hamas je u poslednje dve nedelje smanjio proteste dok je Egipat pojačavao napore da se postigne zatišje.

Cilj Egipta je da zatišje doprinese unutrašnjem palestinskom pomirenju Hamasa i rivalskog Fataha.

Islamski ekstremistički Hamas je 2007. godine silom preuzeo kontrolu nad Gazom od snaga lojalnih umerenijem Fatahu koji sada vlada samo drugom palestinskom teritorijom, Zapadnom obalom.

Hamas zahteva potpuno ukidanje parališuće blokade pojasa Gaze koju su Izrael i Egipat uveli pre 11 godina.

Od kraja marta u protestima je poginulo najmanje 160 Palestinca, a jednog izraelskog vojnika ubio je palestinski snajperista.


Beta /Foto:Pixabay