ULCINJ – Snimak na kojem se vidi prekoračenje sile policijskih službenika Vladimira Bakovića, Radovana Milićevića i Zorana Pejovića, prilikom racije u Ulcinju u junu prošle godine, šokirao je danas crnogorsku javnost. Policajci su, kako je za CdM saopšteno iz Saveta za građansku kontrolu rada policije, u postupku sa tužiocem sklopili sporazum kojim su priznali da su više puta zlostavljali građane. Ipak, i dalje su na svom radnom mestu, a Savet ne isključuje mogućnost da je od početka postajala jasna namera da se policijski službenici oslobode svake odgovornosti.

Na snimku, koji je objavio Građanski pokret URA, se jasno vidi demonstracija sile policijskih službenika i njihova neprofesionalnost.

“Policijski službenici su te večeri na građane koji nisu pružali otpor prekoračili upotrebu sile, kao i u mnogim situacijama do sada. Sa snimka se vidi animalno iživljavanje na građanima koji ne pružaju otpor“, saopštili su iz URA-e.

A Savet za građansku kontrolu rada policije je, kako su kazali za CdM, upoznat da su trojica službenika Uprave policije sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Ulcinju zaključili sporazum o priznanju krivice zbog neprofesionalnog postupanja prema desetak građana Ulcinja prilikom racije interventnog voda 17. juna 2017. godine.

Odmah nakon incidenta Savet je pozvao v.d. direktora Uprave policije da im saopšti ko su policajci koji su prekoračili ovlašćenja, proveri da li je protiv njih svojevremeno vođen diciplinski postupak. Pitali su i da li su policajci pred svojim starješinama i direktorom Uprave policije, odmah nakon sprovedene racije, priznali izvršenje ovih krivičnih dela.

“Osnovni sud u Ulcinju doneo je, 7. marta rešenje kojim je usvojio sporazum o priznanju krivice koji je zaključen između tužilaštva i tri okrivljena policijska službenika Vladimira Bakovića, Radovana Milićevića i Zorana Pejovića. U rešenju je navedeno da je Baković priznao da je počinio sedam krivičnih dela zlostavljanje, Milićević da je priznao da je počinio četiri krivična dela zlostavljanje i Pejović jedno krivično delo zlostavljanje”, saopšteno je CdM-u iz Saveta.

Njih je zabrinula činjenica da konkretno prekoračenje policijskih ovlašćenja nije provereno i razmatrano u samom Ministarstvu unutrašnjih poslova MUP.

“Konstatovano je, na osnovu dostupne dokumentacije, da nadležni starešina, u konkretnom slučaju, nije podnio predlog za pokretanje disciplinskog postupka. Savet je ocijenio da nije dovoljno što je sa događajem upoznat nadležni tužilac već da su do izražaja morali i trebali doći unutrašnji kapaciteti MUP-a”, kazali su za CdM iz Saveta.

Jasno poručuju-aktivnosti koje preduzima tužilaštvo na bilo koji način ne sprečavaju da se konkretnim događajem bavi i samo MUP Crne Gore, odnosno unutrašnja kontrola policije.

“Činjenica da su policijski službenici tek kasnije u postupku priznali izvršenje ne jednog nego više krivičnih dela podriva kredibilitet Uprave policije i MUP Crne Gore u celini. Savet ne isključuje mogućnost da je od početka postajala jasna namera da se policijski službenici oslobode svake odgovornosti na šta ukazuje više činjenica. Neprihvatljivo je objašnjenje iz Uprave policije da im nije poznato da su policijski službenici priznali izvršenje više krivičnih dela”, ističu u Savetu.

Podsećaju da je Osnovni sud u Ulcinju još 7. marta doneo Rešenje kojim je usvojio sporazum o priznanju krivice koji je zaključen između tužilaštva i tri okrivljena policijska službenika.

“U rešenju je navedeno da je V.B. priznao da je počinio sedam krivičnih dela zlostavljanje, M. R. da je priznao da je počinio četiri krivična dela zlostavljanje i Z.P. jedno krivično delo zlostavljanje. Advokat oštećenih građana uložio je žalbu jer su kazne koje su predviđene sporazumom uslovne osude i ne odgovaraju svrsi izricanja krivičnih sankcija što nije u skladu sa interesima pravičnosti”, navode u Savetu.

Podsećamo, zbog ovih racija prošle godine protestovali su i Ulcinjani, predvođeni političkim i opštinskim čelnicima. Oni su tada tvrdili da se policija neprimereno ponašala i lakše povredila nekoliko osoba. Među onima koji su maltretirani bio je i jedan američki državljanin.

Nakon toga, iz Uprave policije je saopšteno da su barski i ulcinjski službenici, radi pronalaska bezbednosno interesantnih osoba, izveli pojačanu kontrolu u ugostiteljskim objektima, a tom prilikom su priveli tri osobe koje su tražili zbog napada na policajca.

“Ukoliko se ispostavi da je bilo koji policijski službenik prilikom policijskih aktivnosti prekoračio svoja ovlašenja, prema njemu će biti preduzete mere i radnje radi sankcionisanja takvog ponašanja”, poručeno je tada iz Uprave policije.

I to je jedina informacija koju je javnost znala, dok snimak nije objavljen.


indeksonline.rs/CdM