NOVI PAZAR – Razrešeni zamenik osnovnog tužioca u Novom Pazaru Jovan Milanović uložio je žalbu Upravnom i Ustavnom sudu Srbije na odluku Državnog veća tužilaca (DVT) o njegovom razrešenju zbog zastarelosti 112 predmeta od 2010. do 2016. godine.

Milanović veruje da će nakon odluka tih pravosudnih organa biti vraćen na posao, a radiju Sto plus je izjavio “da je u svim predmetima postupao savesno i preduzimao neophodne radnje, ali da je do zastarelosti došlo zbog nekoliko faktora”.

“Iako deluje da mi je zastareo veliki broj predmeta, moram da kažem da sam ih ja u tom periodu dužio preko 7.000, od kojih sam većinu rešio. Takođe, većina tih predmeta je bila sa kratkim rokom zastarelosti koja je nastupala za godinu ili najviše dve. To su bila dela poput samovlašća ili protiv imovine, poput krađe struje, a predmeti su mi dodeljeni gotovo u jednom danu, kada je nastupila tužilačka istraga, pošto su izvesno vreme bili u Osnovnom sudu”, rekao je Milanović.

On je istakao da Disciplinska komisija DVT nije imala razumevanja za to što u Osnovnom tužilaštvu u Novom Pazaru nije bilo dovoljno zaposlenih zbog čega su tužioci bili preopterećeni.

“Lako je proverljivo da smo mi i Osnovno tužilaštvo u Kragujevcu imali isti broj predmeta, s tim što oni imaju 12 tužilaca plus osam saradnika, a mi pet tužilaca i dva saradnika. Pored toga, jedan zamenik nam je bio suspendovan, pa je deo njegovih predmeta pripao meni, a još sam imao i obaveze kao portparol tužilaštva”, naglasio je Milanović.

Razrešeni tužilac je dodao da je njegov rad tokom prethodnih godina uvek ocenjivan najboljim ocenama.
“I samo Državno veće tužilaca mi je na konkursima za izbor Višeg i Osnovnog tužioca u Novom Pazaru davalo maksimalan broj bodova”, zaključio je Milanović.

Državno veće tužilaca razrešilo je Milanovića pre oko mesec dana, a nakon što je Disciplinska komisija prilikom kontrole u septembru prošle godine utvrdila da mu je u periodu od 2010. do 2016. godine zastarelo 112 predmeta.


Beta