SARAJEVO – Milorad Dodik, Srbin iz Republike Srpske, i Bošnjak Šefik Džaferović i Hrvat Željko Komšić iz Federacije BiH danas će položiti zakletvu i u naredne četiri godine činiće sedmi saziv Predsedništva BiH nakon rata u toj bivšoj jugoslovenskoj republici.

Tekst zakletve glasi: “Ovim se zaklinjem da ću savesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav BiH, sprovoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u celosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”.

Tekst zakletve oni će pročitati pred prethodnim sazivom Predsedništva koji su činili Mladen Ivanić iz Republike Srpske, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, obojica iz FBiH.

Pošto svaki novoizabrani član pojedinačno potpiše tekst zakletve, postupak njihovog svečanog uvođenja u dužnost smatra se završenim.

Prvu put ove godine srpski član Predsedništva Milorad Dodik zakletvu je položio i pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, juče u Banjalucikoja će biti održana danas, prenela je RTRS.

Predsedavanje u novom sazivu Predsedništva po automatizmu preuzima član prema sledu rotacije predsedavanja prethodnog saziva, a to bi trebalo da bude Dodik.

Predsedavajući Predsedništva menja se svakih osam meseci, po principu rotacije, a u skladu sa Izbornim zakonom BiH.