Čokolada je, čini se, jako dobra za zdravlje i pomaže da živite duže. Istraživanje je otkrilo da čokoladica, ako se jede uz dodatak cinka, aktivira spoj koji usporava starenje, piše “MailOnline”.
Naime, naučnici iz Nemačke utvrdili su da cink aktivira polifenole. Ova aktivacija štiti organizam od gasa koji nastaje kao otpadni produkt ćelija. Nastali gas može oštetiti DNK čoveka, a smatra se da ima ključnu ulogu u procesu starenja i povezuje se s upalama koje mogu izazvati karcinom i Alchajmerovu bolest.
Osim čokolade, čaj, kafa i vino sadrže polifenole koji su važan antioksidans jer pomažu u borbi protiv oštećenja ćelija.
“Svakako je moguće da se u budućnosti vino, kafa, čaj ili čokolada obogate cinkom”, rekla je vođa istraživanja dr Ivana Ivanović-Burmazović.
Polifenoli sami ne mogu da razgrade ovaj gas, ali u kombinaciji s cinkom stvaraju “mega kompleks”.
Ovo istraživanje sprovedeno je na Univerzitetu Erlangen–Nuremberg, a prvi put su istražena dejstva ovog enzima bez pribegavanja metalima kao što su bakar i gvožđe. Cink je manje toksičan, u prevelikim dozama može izazvati povraćanje i promenu ukusa.
S druge strane, previše gvožđa povezuje se s bolestima jetre, dijabetesom i zatajenjem srca, dok bakar uzrokuje groznicu, anemiju i nizak pritisak.
Ranije se pokazalo da čokolada u umerenim količinama može biti zdrava za srce, a prema istraživanju Harvarda čini nas i pametnijima.
Index.hr /Foto:Pixabay