„Situacija je pod kontrolom. Ništa se ne događa. Nije bilo nikakvog pokretanja trupa KBS prema Severu. Bilo je nekih policijskih trupa na jugu Mitrovice, ali kao što sam rekao, u kontaktu smo sa policijom i nije bilo razloga za zabrinutost,“ rekao je u naknadnom razgovoru za KoSSev portparol KFOR-a Vincenco Graso.

Na naše pitanje da potvrdi navode predsednika Vučića da je KFOR danas zaustavio i sprečio kretanje specijalnih trupa ka Severu, Graso je odgovorio:

„Nije imalo ničeg da sprečimo.“

Graso je naglasio da KFOR aktivno prati razvoj situacije na terenu.

Hodža: Spekulacije, bez detalja

„Objavljene informacije o uklanjanju srpskih tablica sa vozila su spekulacije,“ u pisanom odgovoru za KoSSev naknadno je odgovorio i portparol kosovske policije Daut Hodža.

Zatražili smo i pisanim putem odgovore na pitanja da potvrdi (odnosno koja mera je na snazi) izveštaje pojedinih kosovskih medija i predsednika Srbje Aleksandra Vučića da je Kosovska policija danas uklanjala srpske tablice u Ropotovu i Ranilugu.

Osim što nije ni potvrdio, ni demantovao, Hodža je takođe naveo i sledeće, takođe bez konkretnih detalja:

„Ne komentarišemo političke izjave nikoga. Kosovska policija kao institucija za sprovođenje zakona dužna je da primeni odluke državnih institucija Republike Kosovo, u ovom slučaju Vlade zemlje. Svrha obaveza policije je: održavanje reda, mira i javne sigurnosti u zemlji;
preduzimanje preventivnih mera i zakonskih mera protiv nezakonitih radnji, kao i garancija slobodnog kretanja na celoj teritoriji RKS.“


KoSSev