BEOGRAD – Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da bi Evropska komisija mogla da utiče na promenu odluke Prištine o povećanju poreza za deset odsto na uvoz robe iz Srbije.

Ljajić je za televiziju Pink rekao da odluka o povećanju poreza nema nikakve ekonomske logike, već da je odluka politička.

On je istakao da se tom odlukom krši sporazum CEFTA, i da CEFTA ne može da utiče na odluku Prištine, ali da EU može, jer jedan od ciljeva EU je stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora, a sa ovakvim merama taj cilje je besmislen.

“Ovo ne samo da vodi u nestabilnost nego može da bude okidač i za neke druge. Ako nema pritiska da se ukine ta mera, sutra to može da uradi bilo koja druga zemlja i onda CEFTA faktički ne postoji”, rekao je Ljajić.

On je ponovio da Srbija neće ići na sastanke radnih tela CEFTE koji se ove godine održavaju u Prištini i istakao da se još od 2006. godine kada je CEFTA sporazum potpisan, nije dogodilo da neko sprovodi takve barijere prema drugim partnerima u okviru CEFTA sporazuma.


Beta /Foto:Tanjug