BEOGRAD – Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić demantovao je danas pisanje prištinskih medija da je Srbija zabranila prevoz robe iz Evrope na Kosovo i sa Kosova putevima Srbije.

“Naravno da nije tačno. Izgleda da su priželjkivali takav razvoj dogadjaja pa da udjemo u spriralu mera i kontramera, kako bi se zaboravilo ko je je prvi počeo i ko je više kriv” rekao je Ljajić za agenciju Beta.

On navodi da je namera Prištine da navede međunarodnu zajednicu da krivicu za dogadjaje na Kosovu podeli podjednako na dve strane.

“Mi bismo takvom odlukom pucali u vlastitu nogu. Bilo je takvih predloga u javnosti, ali to bi za nas bio loš scenario. Onda ne bi imali problem sa Kosovom već sa EU, sa kojom imamo 65 odsto trgovinske razmene. Takva odluka uticala bi na izvoznike u EU više nego na one na Kosovu”, objašnjava Ljajić.

Portal Kossev preneo je pisanje prištinske Gazete, u kojoj se navodi da je “Srbija donela odluku kojom zabranjuje da sva roba iz Evrope, upućena na kosovsko tržište i suprutno, cirkuliše njenim putevima”, kao i da je “odluka je stupila na snagu u ponoć”.

Portparol Vlade Donjeta Gaši izjavio je da oni nemaju zvaničnu informaciju da je od strane Srbije zabranjen prolaz robe iz Evrope namenjene za kosovsko tržište.

Da kosovske institucije nemaju informaciju o zabrani protoka robe iz Evropske unije ka Kosovu pisala je i prištinska Koha.


Beta