BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je od početka godine, postupajući po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, policija izrekla 23.118 hitnih mera, od kojih je 6.928 mera privremenog udaljenja učinioca iz stana i 16.190 mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj.

Stefanović je na konferenciji povodom 25. novembra, Medjunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, najavio da će predložiti Ministarstvu pravde i Skupštini Srbije “dramatično” pooštravanje kazni za sve počinioce dela sa elementima nasilja, “po modelu koji se u nekim zemljama zove ‘zakon tri udarca’, što znači da se svaki sledeći prekršaj ili krivično delo drakonski više kažnjava”.

“To će podrazumevati da ukoliko neko ponovi takvo krivično delo treći put, za to dobije 20 ili 30 godina zatvora i uveren sam da će svi oni onda dobro razmisliti da li će nekog udariti i da li se nasilje isplati”, rekao je Stefanović a preneo MUP.

Ministar je dodao da celokupno društvo mora biti angažovano u aktivnostima koje za cilj imaju postizanje nulte tolerancije prema nasilju nad ženama i uputio molbu sudovima da oštro kažnjavaju sve nasilnike.

Ambasador Norveške u Beogradu Arne Sanes Bjornstad ocenio je da je nasilje u porodici zločin koji ne pogadja samo pojedinca već da ima negativne efekte po celo društvo.

“Nulta tolerancija prema nasilju predstavlja jedino rešenje”, kazao je ambasador i dodao da je “ponosan na ono što je Srbija uradila na tom planu”.

Direktorka organizacije “UN WOMEN” za Srbiju Milana Rikanović istakla je da se ženama žrtvama nasilja mora poslati jasna poruka da nisu same.

“Nasilje moramo da nazovemo pravim imenom i veoma mi je drago što svi prepoznajemo da nasilje nije samo fizičko nasilje. Zakon o sprečavanju nasilja u porodici zaista je doneo značajne promene i jasna poruka koju čujemo od potpredsednika Vlade i od svih zvaničnika na ovakvim skupovima, zaista su osnažili i motivisali žene da prijave nasilje,” rekla je Milana Rikanović.


Beta