BEOGRAD – Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija potpisalo je Ugovor o poverljivosti sa kompanijom “Alibaba” koji obema stranama nalaže da ne objavljuju u javnosti informacije o toku pregovora o saradnji, saopštili su danas iz tog Ministarstva.

Državna sekretarka Tatjana Matić podsetila je da je u septembru na sastanku u sedištu te kompanije sa potpredsednicom “Alibabe” Helen Hu i kompanijskim timom za Evropu dogovoreno da se do kraja godine završe svi planovi čiji je krajnji cilj plasiranje platforme za elektronsko plaćanje Alipej (Alipay) na srpsko tržište, a da se na tržištu Kine promoviše turistička ponuda Srbije.

“Po završetku pregovora, izdaćemo zajedničko saopštenje o, nadamo se, uspešnim rezultatima i daljim koracima učvršćivanja saradnje”, rekla je Matić, navodi se u saopštenju.

Kako se očekuje, Alibabina platforma Fligy doprinela bi u značajnoj meri promociji Srbije kao destinacije, ali i olakšala brojnim turistima iz Kine dolazak u Srbiju.

Ta platforma kineskog giganta u oblasti digitalne ekonomije posebno je važna zbog činjenice da je broj kineskih turista u odnosu na 2016. godinu porastao za 180.8 odsto dok je samo u prvoj polovini ove godine taj porast bio, u odnosu isti period prošle godine, 97 odsto, piše u saopštenju.


Beta