BANJALUKA – Novoizabrani srpski član Predsedništvu BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će naredne četiri godine u Sarajevu raditi u interesu Republike Srpske i srpskog naroda u BiH.”Ja ne idem nikud, ja ostajem u Republici Srpskoj, a odlazak u Sarajevo shvatam kao još jednu obavezu u interesu Republike Srpske”, rekao je Dodik u svom obraćanju u Narodnoj skupštini RS, gde je položio zakletvu kao novoizabrani član Predsedništva BiH.

Dodik će sutra u Sarajevu zvanično preuzeti funkciju srpskog člana u Predsedništvu BiH zajedno sa druga dva člana, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

“Neće se menjati moja politika, već radno mesto, idem da odradim još jedan važan posao za RS”, kazao je Dodik.

On je istakao da će on u Sarajevu “patriotski raditi na jačanju RS”, dodavši da nijedna njegova odluka u Predsedništvu BiH neće biti bez koordinacije sa institucijama RS.

“Naš jedini put je neprestana borba za interese RS i srpskog naroda, moj rad sa institucijama RS će biti predan i svakodnevan”, istakao je Dodik.

On je najavio da će, ako ne bude mogućnosti dogovora sa druga dva člana Predsedništva BiH o pojedinim pitanjima, koristiti mehanizme veta, koji će sprečiti preglasavanje.

Dodik je dalje kazao da neće zaustavljati razvojne projekte u Federaciji BiH, ali da neće dopustiti da druga dva člana Predsedništva BiH zaustave razvoj RS.

“Poštovanje Dejtonskog sporazuma, Ustava u punom smislu reči, osnovni je predusov funkcionisanja BiH”, istakao je Dodik.

On je dodao da će se zalagati za što skorije zatvaranje OHR-a, naglašavajući kako su visoki predstavnici u prethodnom periodu kršili pravo, vršili više krivičnih dela, nametanjem zakona i propisa i smenama izabranih zvaničnika, te insistirali na centralizaciji BiH.

Dodik je rekao da će se zalagati za dogovor predstavnika tri konstitutivna naroda, ali da BiH “ne može da preživi sa protektoratom medjunarodne zajednice u BiH”.

“Boriće se protiv mešanja stranaca u pravosudje BiH, tražiću da se narodima u BiH vrati sudska vlast i zalagaću se za odlazak sudija stranaca iz Ustavnog suda BiH”, naveo je novoizabrani srpski član Predsedništva BiH.

Dodao je da če tražiti redefinisanje uloge Suda i Tužilaštva BiH, iznoseći niz optužbi na delovanje predstavnika zapadnih zemalja u BiH i ističući dobru saradnju sa Rusijom i Kinom.

Dodik je istakao da će insistirati na vojnoj neutralnosti BiH, dodavši da lično zagovara demilitarizaciju države ili drastično smanjenje Oružanih snaga BiH.

Posebno je naglasio da će nastaviti dobru saradnju sa Srbijom, da će jedan od njegovih prioriteta biti

unapredjenje odnosa Srbije i BiH, naglašavajući da nikada neće povući nijedan potez koji bi bio protiv Srbije.

Dodik je istakao i značaj regionalne saradnje, kako bi se unapredila ekonomija i standard gradjana RS i BiH.


Beta