Roditelji dobro znaju koliko brzo se mogu nagomilati igračke. Ali i kada su one u pitanju važi izreka – manje je više. One mogu kočiti razvoj deteta, utvrdili su naučnici sa Univerziteta Toledo.

U sklopu svog ispitivanja deci mlađoj od tri godine dali su ili četiri ili 16 igračaka, a potom posmatrali njihove navike. Deca koja su imala manje igračaka duže vreme su se igrala jednom igračkom. Zbog toga su bili fokusiranija i kreativnija.

Zaključak naučnika je da je manje igračaka bolje za razvoj deteta, odnosno da će ga njih više ugroziti. To svakako ne znači da treba da prestanete da kupujete igračke ili njihovo korišćenje zabraniti deci. Stručnjaci kažu da je deci potrebna promena, kao i da različite vrste igračaka drugačije utiču na dete.
deteta

“Igračke držite van vidnog polja i redovno ih menjajte. Sve vreme će se osećati kao da je Božić i doživljavaće to kao da stalno dobijaju nove igračke. Manje igračaka neka bude deci na raspolaganju, a većinu sklonite i tako decu neće ometati prevelik broj šarenih predmeta”, kažu stručnjaci.

Osim toga, roditelji mogu pametno da razmišljaju kada kupuju igračke, odnosno mogu da biraju one koje traju nekoliko godina i podstiču kreativnost, razvoj i maštu.


Index.hr /Foto:Pixabay