BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksanda Vučić izjavio je danas da je dobio informacije da je misija Kfora spremna da zaustavi albanske trupe koje su krenule iz dve baze ka severu Kosova.

“Dobili smo informacije da je Kfor bio spreman da zaustavi nečije ludilo, hvala im na tome, ako je to istina”, kazao je Vučić tokom sastanak s predstavnicima Srba sa Kosova u Beogradu.

Vučić je prisutnim Srbima rekao da je država odlučna da pomogne narodu koji ne treba da pravi incidente, već da ostane na ognjištima.

“Važno je da se vratite svojim kućama i da kažete da je Srbija uz svoj narod, da poštujemo medjunarodne sporazume, da smo deo sveta, da ćemo da saradjujemo ali i da znamo šta jedan deo sveta misli o Srbiji i srpskom narodu”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, prioritet je obezbediti normalno funkcionisanje zdravstvenih centara u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici koji “treba da pojačaju rad uprkos teškim uslovima”.

“Ako će da otimaju neka otimaju, pa koliko god oteli mi ćemo ponovo dopremiti”, kazao je Vučić.

Dodao je i da je važno da univerzitet u Kosovskoj Mitrovici normalno funkcioniše i da profesori budu uz svoje studente tokom cele nedelje, a ne “samo od ponedeljka do četvrtka”.

“Sve državne istitucije da rade puno radno vreme, pun pogon, pomoći od države da tražite ali da budete uz svoje ljude i narod”, rekao je Vučić.

Od prisutnih je tražio i da ne ugrožavaju Albance, jer Srbima “nije ni pola dozvoljeno od onoga što njima jeste”.

“Uvek će tražiti mnogi iz svete da prave jednaku krivicu za obe strane, čak i kada ništa nismo uradili”, ocenio je on.


Beta