NOVI PAZAR – Safet Hadrović Vrbički ovogodišnji je dobitnik nagrade Pero Ćamila Sijarića koju dodjeljuje Bošnjačko nacionalno vijeće. Žiri u sastavu prof. dr Redžep Škrijelj, prof. dr Sead Šemsović i Hasna Ziljkić, odabrao je ovog pisaca za nagradu koja se dodjeljuje za cjelokupno autorovo književno stvaralaštvo. Svečanost dodjele nagrade održana je u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. Predsjednik žirija prof. dr Redžep Škrijelj, obrazlažući izbor nagrađenog, kaže da je riječ o “afirmatoru bošnjačkog nacionalnog duha sa više od pola vijeka kulturno–umjetničkog staža.”

Pjesnik, antologičar, prozajist, putopisac, Safet Hadrović Vrbički nagrađen je za svoj književno-esejistički, poetski i znanstveni opus kojim je, kako je istaknuto na svečanosti, dao veliki doprinos sandžačkoji i književnosti uopšte i afirmirao bosanski jezik. Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Sulejman Ugljanin, uručio je nagradu laureatu, koja se sastoji od diplome, novčanog dijela i posebne plakete koja simbolizuje pero Ćamila Sijarića.

Safet Hadrović Vrbički rođen je 01. 10. 1952. godine u selu Donja Vrbica, u Beranama. Dobitnik je brojnih društvenih i književnih priznanja. Osnivač je i glavni i odgovorni urednik časopisa “Behar” koji izlazi u Rožajama, objavio je više knjiga poezije, među kojima su naslovi “Ne reci nikom”, “Zoja”, “Iskopavanje vatre”, “Izgon kao sudbina” i druge. Dodjela nagrade Perio Ćamila Sijarića je tradicionalna manifestacija koja prati obilježavanje Dana Sandžaka.


Rtvnp.rs