NOVI PAZAR – Grad Novi Pazar i Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije koordinatori su akcije o bezbednosti dece u saobraćaju, u okviru koje je, za sve učenike prvog razreda pripremljena pozorišna predstava „Pažljivko“. Predstava će imati tri prikazivanja a prema rečima Radivoja Trifunovića, stručnog saradnika za edukaciju pri Agenciji za bezbednost saobraćaja, cilj akcije je da se najmlađi školarci osposobe za samostalno učešće u saobraćaju.

„Prepoznali smo decu kao najbezbedniju kategoriju učesnika u saobraćaju, sa kojima puno treba raditi na planu edukacije, kako bi naučili da se zarad svoje sigurnosti, pravilno ponašaju u saobraćaju. Predstava je u saradnji sa lokalnom samoupravom predviđena u okviru saobraćajno obrazovnog časa, a u okviru kampanje „Pažljivko“, rekao je Trifunović.

Reč je o predstavi koja pruža mogućnost interaktivnog učešća najmlađih, da bi kroz primere shvatili koji su nebezbedni oblici ponašanja u saobraćaju. Glavni likovi u predstavi, Stevica i Pažljivko kroz konkretne situacije tokom predstave postaju prijatelji đaka prvaka kojima na zanimljiv način prenose osnovna znanja o saobraćaju.

Predsednik Saveza za bezbednost saobraćaja Mirsad Jusufović ističe da je predstava „Pažljivko“ nastavak aktivnosti planiranih u okviru ovogodišnje kampanje o saobraćajnim pravilima za najmlađe.

„Poklonili smo najmlađim osnovcima priručnike i fluorescentne višenamenske torbe sa željom da budu još vidljiviji dok se kreću ulicom. Savet za bezbednost saobraćaja grada Novog Pazara radi na edukaciji dece, ne samo osnovaca već i srednjoškolaca, kako bi smo kod učenika izgradili svest o neophodnosti poštovanja pravila i oprezu koji je neophodan svim učesnicima u saobraćaju“, istakao je Jusufović.

Mirsad Jusufović apeluje na roditelje, nastavnike i vozače da vode računa o bezbednosti najmlađih pri njihovom učešću u saobraćaju i podseća da ovogodišnja kampanja nije prva ovakve vrste koja se sprovodi u Novom Pazaru.