NOVI PAZAR – Narednih 20 dana u Muzeju “Ras” u Novom Pazaru biće otvorena izložba levhi iz 19. i 20. veka, koje su rukom pisane na staklu i koje predstavljaju jedan od segmenata kulturne tradicije ovdašnjih Bošnjaka.Direktor muzeja i autor ove izložbe Fuad Baćićanin rekao je novopazarskom radiju Sto plus da su levhe nekada krasile zidove džamija i svake gradske muslimanske kuće u Novom Pazaru.

“Kaligrafija kao umetnost je karakteristična za sve zajednice, međutim ona se za muslimansku veže zbog stalnog prepisivanja kur’anskog ili hadiskog teksta. Neke od ovih levhi su iz našeg muzeja, dok smo ostale sakupili iz nekoliko ovdašnjih porodica i one su stare između 150 i 200 godina”, rekao je Baćićanin.

On je istakao da mu je želja bila da ove levhe, neizmernog značaja i vrednosti, bar privremeno izmesti iz kuća u muzej, da bi svi gradjani bili u prilici da ih vide.

Autori ovih levhi su Nazif Šušević, Emro Hoćanin i Džengis Redžepagić iz Novog Pazara, dok su dve dela nepoznatih autora.

Izložba je otvorena u okviru projekta “Levha – kaligrafska inspiracija danas”, koju su podržali Ministarstvo kulture i informisanja i grad Novi Pazar.


Beta