Novi Pazar – Sarajevo- Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je danas delegaciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji javlja Fena.

U razgovoru je učestvovao i novoizabrani član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović. Sulejman Ugljanin informisao je domaćine o rezultatima nedavno održanih izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće, kao i o opštem položaju Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji.

Konstatovano je da Bošnjaci u Sandžaku, gde čine većinu stanovništva, nisu zadovoljni stepenom ostvarivanja prava koja su im zagarantovana Ustavom i zakonima u Srbiji. Posebno je naglašen loš ekonomski položaj i izostanak ulaganja u Sandžaku, kao i izražen nacionalni disbalans u državnim institucijama, pravosuđu, policiji i obrazovnim institucijama, gde Bošnjaci nisu zastupljeni u meri u kojoj bi trebalo da budu prema popisu stanovništva.

Izetbegović i Džaferović pozvali su Bošnjake u Sandžaku da pokušaju ostvariti što veći stepen političkog jedinstva, te da svoja prava i interese artikulišu i ostvaruju kroz delovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Istaknuto je da će sa pozicije člana Predsedništva BiH iz bošnjačkog naroda, kao i u prethodnom periodu, imati podršku u ostvarivanju svih opravdanih zahteva koji se odnose na položaj Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

Uz predsednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Srbiji Sulejmana Ugljanina, delegaciju su činili predsednik Opštine Tutin Kenan Hot, predsednik Opšine Sjenica Hazbo Mujović i sekretar BNV-a Mirza Hajdinović.

foto.Predsedništvo BIH