BEOGRAD – Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je danas tvrdnju Gorana Kozića iznetu u Ilustrovanoj politici da je upravo zahvaljujući uticaju novinarke Ljljane Smajlović na Vašington post bombardovanje Srbije 1999. godine trajalo mnogo duže nego što je planirano.

“UNS podseća da je Slavko Ćuruvija ubijen nakon što je u Ekspres politici 1999. godine lažno optužen da je tražio bombardovanje Srbije, a da posle skoro 20 godina Goran Kozić u nedeljniku Ilustrovana politika, koji je u vlasništvu države, lažno, bez dokaza, optužuje Ljiljanu Smajlović za produženje bombardovanja SRJ i ističe da za tvrdnje da je Ćuruviju ubio tadašnji režim nema dokaza”, navodi se u saopštenju.

To novinarsko udruženje je ocenilo da je od te tvrdnje samo korak do zaključka da su u Ćuruvija i Smajlović zaslužili nasilnu smrt.

“UNS se nada da sud iz pisanja državnog medija neće zaključiti da Ćuruvija ne zaslužuje pravdu ni dve decenije posle hladnokrvnog ubistva za koje su optuženi ljudi iz vrha Državne bezbednosti. ;UNS se pita u čije se ime iznose ovakve tvrdnje i optužbe u Ilustrovanoj politici čije poslovanje, zbog gubitaka, finansiraju gradjani Srbije?”, dodaje se u saopštenju.


Beta