ČAČAK – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPS) najavila je za sutra štrajk upozorenja u školama, zahtevajući nastavak pregovora sa Vladom Srbije i povećanje zarada u sledećoj godini za 14,6 odsto, izjavila je predsednica Unije Jasna Janković na konferenciji za novinare.

Ona je kazala da su štrajkački zahtevi nastavak pregovora sa Vladom oko uvodjenja platnih grupa i razreda za ceo javni sektor, potpisivanja novog Posebnog kolektivnog ugovora, kao i isplatu svih zaostalih dugovanja zaposlenima u prosveti prema Sporazumu sa Vladom iz 2015. godine.

Objavljeno je da su odluku o štrajku podržala sva četiri reprezentativna sinidikata prosvetnih radnka: USPS, Sindikat “Nezavisnost”, Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Prosvetni radnici štrajkovaće i 11. decembra tako što će tog dana časovi biti skraćeni na 30 minuta, a najavljen je i protest prosvetnih radnika u Beogradu, ispred zgrade Vlade Srbije.

Predsednik Sindikata obrazovanja Čačka Vladimir Adžič rekao je da Vlada nije ispunila sporazum sa prosvetnim radnicima iz 2015. godine.

On je dodao da se iz analize republičkog budžeta za 2019. godinu vidi da ima dovoljno novca za povećanje plata prosvetnim radnicima za 14,6 odsto.