Sarajevo – Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović kazao je u subotu da je nužno jačati odbrambenu moć BiH a Bošnjake je pozvao na jedinstvo jer ih sve više ugrožavaju politike koje se vode na hrvatskoj odnosno srpskoj strani javio je portal Slobodna Bosna.

Izetbegović je to izjavio na obeležavanju godišnjice formiranja Sedme muslimanske Brigade Armije BiH u Zenici.

On je ponovio svoje ranije poruke da se BiH mora naoružati i tako odgovoriti na vojno jačanje Hrvatske i Srbije.

To je nužno da se ne bi ponovila 1992. godina kada se BiH oslabljena i razoružana suočila sa agresijom, izjavio je Izetbegović.

‘Vidite te raketne sisteme i avione po Srbiji i Hrvatskoj i mi u svemu tome moramo držati balans jer slabost privlači agresiju’, kazao je Izetbegović dodajući kako je pravi odgovor na to jačanje vojne industrije u BiH rekao je on.

U takvom opasnom okruženju Bošnjaci moraju zbiti svoje redove i ne dopustiti unutrašnje političke podele, upozorio je Izetbegović i objasnio da je zato i pozvao sve političke stranke koje okupljaju pretežno bošnjačke birače na uspostavu zajedničkog bloka koji bi sudelovao u vlasti i suprotstavio se politikama podjele.

‘Srbi se ujedinjuju preko Beograda i crkve, Hrvatski narodni sabor (HNS) se ujedinjuje međusobno, a samo Bošnjaci ovih dana pričaju o dodatnom razjedinjenju. Ja ih ponovo pozivam da to ne rade i da napravimo probosanski blok koji će sve ove sile držati pod kontrolom. Neka prestanu s unutarbošnjačkom prepirkom i svađom’, kazao je Izetbegović.