NOVI PAZAR – Vozače u drumskom prevozu, one koji moraju da vode računa o radnom vremenu i imaju tahograf, čekaju nova pravila. Upravo se usvajaju izmene i dopune zakona koji reguliše ovo pitanje. Nova pravila, između ostalih, pogodiće vlasnike kamiona do 7,5 tona koji su ih koristili za sopstvene potrebe. Moraće da ugrade tahograf, ali neće morati da poštuju odredbe o radnom vremenu i pauzama, koje važe za ostale vozače. Ko će sve morati da ugradi tahograf, a ko neće, preciziraće se naknadno, pratećim propisom.

Rok za ugradnju će biti prvi naredni tehnički pregled, odnosno najviše šest meseci od stupanja na snagu zakona. Zakonodavac je svestan da će ovo izazvati dodatan trošak kod pojedinih prevoznika i to oko 53.000 dinara za nov, ili oko 38.000 za polovan uređaj. Mali prevoznici smatraju da im tahograf nije potreban.

– Niko nije protiv upotrebe tahografa, ali je jasno da je njegovo korišćenje u vozilima za sopstvene potrebe iluzorno – kaže za “Novosti” jedan od manjih autoprevoznika. – Njihova upotreba i za vozila ispod 7,5 tona nosivosti nema nikakvo opravdanje, sem da se uzmu pare za uređaj. Profitiraće, kao i uvek raznorazne agencije, firme koje ugrađuju, servisiraju tahografe. Nije ovo prvi put da se nešto uvodi na mala vrata, bez konsultacija sa nama.

Zakon donosi novi trošak i prevoznicima koji su imali tahograf, ali nije bio digitalni, sa memorijskom karticom. Zakon predviđa i veće novčane iznose kazni, pa će za određene prekršaje biti od 200.000 dinara.

RADIONICE

Menjaju se pravila i za radionice za tahografe. Spisak uslova za dobijanje dozvola je širi, baš kao i razloga za oduzimanje dozvola. Tokom prethodne dve godine oduzeto je osam dozvola za rad. U istom periodu traženo je 53, a odobreno 47 dozvola za rad.


novosti