PODGORICA – Crnogorski muslimani izdržali su udar vremena, pomodarske vetrove koji duvaju sa svih strana ostajući doslednji izboru svojih predaka da im nacionalno ime bude Musliman, saopštio je predsednik Saveta Muslimana Crne Gore Sabrija Vulić.

On je, povodom obeležavanja jubileja 10 godina postojanja i rada Saveta Muslimana Crne Gore u Podgorici, istakao da su u poslednjih 20 godina “doživeli neviđenu asimilaciju koja se najbolje očitava u brojkama, iz popisa 1991. godine, kada ih je bilo oko 90.000 do današnjih dana kada se ta brojka smanjila na 20 i nešto hiljada”.

“Ali, to nas neće pokolebati, jer dužni smo precima. Onim istim precima koji su se na prostoru nekadašnje Jugoslavije sredinom prošlog veka izborili da nacionalno ime svih slovenskih pripadnika islama bude Musliman. Bila je to velika borba časnih pojedinaca koje ne smemo zaboraviti i lako precrtati ono za što su se izborili u nekim teškim vremenima, kada je bio pravi izazov dati sebi pravo da nosiš nacionalnu odrednicu Musliman”, rekao je on.

Nakon borbe koja je trajala jako dugo, a u kojoj je učestvovao i akademik Avdul Kurpejović, Muslimani su, podsetio je on, imenovani u Ustavu iz 1974. godine.

“Jednim potpisom grupe ljudi, samoizabranih, uz određeni politički uticaj pokušano je da se taj nacionalni predznak Musliman prebriše 2001. godine, ali nisu uspeli u tome”, naveo je Vulić.

Savet Muslimana Crne Gore, podsetio je on, zvanično je formiran u martu 2008. godine, na “inicijativu grupe građana muslimanske nacionalnosti, što ni tada, a ni danas nije bilo nimalo lako biti.

“Pritisnuti sa svih strana, smogli smo snage da oformimo Savet koji brine o kulturnom i istorijskom nasljeđu crnogorskih Muslima, a baštini crnogorski jezik kao svoj, Crnu Goru kao svoju matičnu državu”, rekao je Vulić.

Želja i namera Saveta je, prema njegovim rečima, da ,,Crna Gora bude svih nas, a da Savet bude ta spona između nacionalnih manjina koji će sa svim građanima zajednički graditi budućnost naše jedine države.

“Crnogorski muslimani nemaju izvornu političku partiju. Smatramo da nam možda nije ni potrebna, jer je naš koncept građanski uz puno razumevanje za potrebe jedne nacionalne manjine za očuvanjem kulturnog i nacionalnog identiteta, a i ravnopravan status u društvu. Smatramo da nam ovakva Crna Gora to i omogućava, ali i da može biti i bolje”, rekao je on.


Pobjeda /Foto:FB