JERUSALIM – Širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali uzelo je maha otkako je Donald Tramp predsednik SAD jer se Bela kuća tome mnogo ne protivi, sudeći po podacima do kojih je došao Asošiejted pres.

Moglo bi se desiti da je time utrt put obimu izgradnje kakav nije zabeležen već godinama.

Podaci koje je levičarska organizacija “Mir sada” (Šalom akšav) prikupila od zvaničnih vladinih izvora pokazuju porast izgradnje u 2018. godini i naglo povećanje u planiranju buduće izgradnje.

Takav trend planiranja izgradnje hiljada novih domova za jevrejske naseljenike samo je produbio palestinsko nepoverenje u Trampovu vladu, dok se ona, kako kaže, priprema da predstavi bliskoistočni mirovni plan.

Svako novo širenje jevrejskih naselja smanjuje šanse za osnivanje palestinske države pored Izraela. I pristalice i protivnici jevrejskih naselja potvrdjuju da se atmosfera promenila od početka 2017, kada je Tramp postao predsednik posle Baraka Obame čija je vlada pokušavala da ograniči izgradnju.

Hagit Ofran iz pomenute organizacije kaže da Vlada Izraela ima osećaj da je “sve dozvoljeno, da je vreme da se sada radi” jer je vlada (SAD) više naklonjena jevrejskim naseljenicima od svih koje mogu postojati.

Podaci koje je sakupio “Mir sada” pokazuju smanjenje izgradnje u 2017. godini na 1.643 stambenih jedinica u poredjenju sa 3.066 prethodne godine.

To je posledica smanjenog planiranja širenja jevrejskih naselja u poslednje dve godine Obamine vlade. Medjutim, u prvih devet meseci prošle godine započeta izgradnja je za 20 procenata veća u odnosu na isti period 2017.

U 2017. godini doneti su planovi za izgradnju 6.712 novih stanova za jevrejske naseljenike, što je 2,5 puta više nego 2016. Prošle godine su pripremljeni planovi za dodatnih 5.618 domova.

Zajedno je to najviši nivo planiranja izgradnje od 2013. godine. U to vreme Izrael se zalagao za izgradnju kako bi odgovorio na kritike zbog oslobadjanja palestinskih zatvorenika u okviru mirovnih napora tadašnjeg državnog sekretara SAD Džona Kerija.

U Trampovoj eri beleži se i najveći broj tendera, 2017. je objavljen 3.154 tendera, a prošle godine se taj broj povećao na 3.800, što je najviše otkako je “Mir sada” počeo da prikuplja podatke 2002. godine. Time se otvara put za veliki porast izgradnje u bliskoj budućnosti.

Kabinet izaslanika Bele kuće za Bliski stok Džejson Grinblat odbio je da bilo šta komentariše, a nije bilo odmah ni komentara Stejt departmenta. Palestinci i veći deo medjunarodne zajednice smatraju jevrejska naselja nelegalnim i preprekom za mir.

Više od 400.000 Izraelaca živi sada na Zapadnoj obali dok ih još 200.000 živi u istočnom Jerusalimu.

Palestinci planiraju da na tim teritorijama koje je Izrael okupirao 1967. osnuju svoju državu. Decenijama su predsednici SAD osudjivali širenje naselja,ali se to izmenilo od kako je Tramp američki lider.

Beta/Foto:AFP/Hazem Bader