BEOGRAD – Zbog snega koji je neprekidno padao dva dana, vanredna situacija na snazi je u Novoj Varoši, Lučanima, Raški i Ivanjici.

Iz “Puteva Srbije” saopštili su da se saobraćaj na državnim putevima u zemlji odvija otežano i da je 1.800 putara sa svim raspoloživim mašinama i kamionima za posipanje i čišćenje snega, na terenu 24 časa.

Najviše snega palo je u regionima Nove Varoši, Prijepolja, Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Ivanjice, zbog cega je na ovim putevima odvijanje saobracaja i najteže, prenosi RTS.

Obilne snežne padavine, pracene olujnim snežnim nanosima, koje su prethodnih par dana zahvatile opštinu Raška, dovele su do otežanog saobracaja, uz ceste prekide i zastoje na citavoj teritoriji opštine.

Više od desetak sela je potpuno ili delimicno odseceno od ostatka opštine, a u vecini seoskih škola je potpuno obustavljena nastava. Narocito su pogođena sela Gnjilica, Plešin, Crna Glava.

Visina snežnog pokrivaca iznosi od 50 do 100 centimetara a probleme prave i smetovi koji na obroncima Golije i Kopaonika prelaze dva metra, navedeno je na sajtu opštine. Hitna služba je na nekolicinu intervencija morala u pratnji vatrogasaca ili spasilaca terenskim vozilom.

U Lucanima sneg pada neprekidno vec cetiri dana. Iako je sva raspoloživa mehanizacija na terenu, to nije dovoljno da se pride svim udaljenim selima na planinskim krajevima, kaže nacelnik Štaba za vanredne situacije Zoran Vucicevic.

Putevi prvog i drugog prioriteta su procišceni. Medutim, kada su u pitanju nekategorisani putevi, narocito u mesnim zajednicama u planinskim krajevima, stanje je veoma teško. Sneg je viši od 60 centimetara, a vetar je stvorio nanose od jednog do jednog i po metra.

RTS-u je potvrdeno da je vanredna situacija proglašena i u opštini Ivanjica.

Na sajtu opštine stoji da je Jedinica za delovanje u nesrecama Crvenog krsta Ivanjica svakodnevno na terenu.

U toku jucerašnjeg dana je pomoc dopremljena do šest domacinstava.

Sneg je juce padao i na teritoriji Beograda.

Zamenik gradonacelnika Goran Vesic izjavio je da sve gradske službe rade danonocno, da javni prevoz u Beogradu normalno funkcioniše, a da se, ako se i pojavi neki problem, on rešava u hodu.

Vesic je to rekao sinoc Tanjugu prilikom obilaska saobracajnica u Beogradu i dodao da su takve stvari uobicajene kada pada sneg. Dodao je i da beogradske elektrane isporucuju grejanje 24 sata dnevno i da nema vecih problema kada su i grejanje i rad vodovoda u pitanju.

“Naša zimska služba se nalazi u četvrtom stepenu angažovanja, što znači da na ulivama imamo 145 vozila i 90 velikih kamiona poput ovog iza mene. Mi čistimo1.767 kilometara ulica prvog prioriteta kojima saobraća javni prevoz. Ostaćemo u četvrtom stepenu sve do prestanka padavina, a onda počinjemo da radimo i drugi prioritet, odnosno 491 kilometar ulica drugog prioriteta. Znači, mi u prvom i drugom prioritetu održavamo 2.258 kilometara ulica na teritoriji Beograda”, rekao je Vesić za Tanjug.

U vecem delu Srbije, sem na krajnjem severu Vojvodine, snežne padavine dodatno su otežale vec zimske uslove vožnje, saopštio je AMŠ.

U nižim predelima na putevima koji spadaju u prvi prioritet cišcenja kolovoza, ima snega u rastresitom, ili ugaženom stanju do pet centimetara, na teritoriji Backe, Novog Sada, Rume, Zrenjanina, Panceva, Valjeva, Macve, Kolubare, Beograda, Požarevca, Kragujevca, Kruševca, Užica, Požege, Cacka, Zajecara, Niša i Vranja.

AMŠ vozacima savetuje da zbog lošeg vremena ne krecu na put ako ne moraju, a preporucuje se period od devet do 17 sati. Takode treba koristiti puteve prvog prioriteta i pored toga što su oni možda duži.

Na put treba ici iskljucivo sa dobrim zimskim gumama i kompletnom zimskom opremom, i prilagoditi brzinu predvidenu za zimske uslove vožnje.

Republički Hidrometeorološki zavod saopštio je da se danas posle podne u većem delu zemlje, osim na severu, posle velikih snežnih padavina, očekuje postepeni prestanak padavina, a tokom noći i delimično razvedravanje.

Tanjug/Foto:Pixabay