NOVI PAZAR – Izdavanje stanova na dan sve je popularnije u celoj zemlji, a posebno u Beogradu. Tako vlasnici stanova zarade mnogo više ne od klasičnog rentiranja na duže vreme. To je trend i u svetu, samo što kod nas ti stanodavci uglavnom rade u sivoj zoni, pa koristi imaju samo oni i internet platforme preko kojih se rezerviše i plaća smeštaj. Država ostaje „kratkih rukava“, piše rts.rs.

Prošle godine Srbiju je posetilo milion i 700 hiljada stranih turista. Više od 70 odsto njih smeštaj je obezbedilo preko interneta.

„Mi verujemo da su sigurno ovi rezultati i 50 odsto bolji od onoga što beleži zvanična statistika, a to su upravo turisti koji dolaze tako da ostaju u toj sivoj zoni i ostaju neregistrovani“, ističe Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Oni koji rade po zakonu godinama ukazuju na nelojalnu konkurenciju. Tvrde da na jedan kategorizovani objekat dolazi čak devet onih van papira. Njima ni kontrola ne dolazi osim ako ih prijave komšije, a i tada inspektori moraju da se najave, piše rts.rs.

„Oni dođu u stan, obuku kućnu haljinu ili bademantil, stave da kuvaju ručak i kada dođe inspekcija, oni simuliraju da žive tu“, navodi Ljubiša Banovački iz Apartmana „Kristal kod“.

U gradskom sekretarijatu za inspekcijske poslove kažu da intenzivno rade na otkrivanju nelegalnih stanodavaca. Ali imaju samo šest turističkih inspektora i oni ne mogu da drže pod kontrolom metropolu kao što je Beograd.


Foto:Pixabay