BEOGRAD – Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da Vlada Srbije osuđuje svaku vrstu nasilja bez obzira o kome se radi, najavljujući da će se kroz predstojeće izmene krivičnog zakonodavstva raditi na jačanju krivično pravne zaštite “svih, pa i novinara”.

“Kada je reč o novinarima, ja osuđujem svaki vid pretnje i napada”, navela je Kuburović osuđujući i preteće pismo koje je upućeno zaposlenima na Televiziji N1.

Ona je navela da je dosta urađeno na unapređu položaja novinara, počev od izrade Medijske strategije koja je u toku, ali je bitno, dodala je, da nadležni organi koji se bave procesuiranjem krivičnih dela posebnu pažnju posvećuju napadima na novinare.

Podsetila je na Uputstvo Republičkog javnog tužioca koje kaže da predmeti napada na novinare treba da budu “hitni predmeti”, po kojima treba hitno da se postupa, kao i da postoji radna grupa koja se bavi tom problematikom.

“Bitno je da ćemo kroz buduće izmene krivičnog zakonodavstva svakako raditi na jačanju krivično pravne zaštite svih pa samim tim i novinara”, rekla je ministarka pravde.

Na pitanje kako vidi reakcije člana SNS Milenka Jovanova na Tviteru koja se tiče izveštavanja Televizije N1 o statusu Kosova, Kuburović je rekla da treba dozvoliti slobodu mišljenja i interpretacije onoga što je bilo viđeno na toj televiziji.

“Svako od nas snosi odgovornost za ono što kaže, i za ono što učini”, rekla je Kuburović, napominjući da slobodu mišljenja ne bi dovodila u pitanje.


Tanjug