BEOGRAD – Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić izjavio je da iako nije pristalica čestih izbora, trenutno postoje jači razlozi za njihovo održavanje nego dva prethodna puta kada su raspisivani vanredni izbori.

Kako je rekao za list “Alo”, to bi bilo dobro zbog Kosova, jer je važno da se u nastavak pregovora uđe sa punim političkim legitimitetom i kapacitetom, ali i zato jer je, kako kaže, logično da se o teškim pitanjima pregovra na početku, a ne na kraju mandata.

“Treće, ako već imate proteste na kojima se dovodi u pitanje legitimitet vlasti, onda nema boljeg načina da se to proveri od izbora”, rekao je Ljajić.

Ljajić je dodao i da će, ukoliko dođe do izbora, njegova Socijaldemokratska partija Srbije, prvi razgovor o koaliciji obaviti sa SNS.

Govorći o kampanji “Budućnost Srbije” koju je pre nekoliko dana započeo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Ljajić kaže da će biti njen deo tamo gde teme budu iz njegovog resora i dodao da iako kritičari kažu da je ta kampanja marketinški trik i izborna kampanja, niko ko to nije radio ne zna kako je to teško i iscrpljujuće.

“Radio sam nešto slično dok sam bio ministar za socijalnu politiku i potpuno shvatam težinu, ali i korist za građane i lokalne samouprave. Međutim, ovde su uvek najbolje prolazili oni koji nisu radili ništa. Čim nešto pokušaš, postaješ glavna politička meta”, rekao je Ljajić.

Upitan da prokomentariše proteste koje organizuje Savez za Srbiju, Ljajić kaže da je najbolje da se oni ne komentarišu dok su mirni i bez incidenta i da se ne licitira sa brojem učesnika.

Kako je objasnio, prema njima se treba ponašati onako kako se Vučić ponašao prema protestima nakon predsedničkih izbora.

“To nije ignorisanje protesta, već racionalno sagledavanje i tog iskazanog nezadovoljstva, ali i njihovoh dometa. Ovaj protest je toliko heterogen i po sastavu učesnika i po ideološkom profilu i po političkim porukama da jedino na našim greškama mogu da se drže. Da ne govorim o evidentnim organizacionim slabostima, podelama na politički i nepolitički deo”, rekao je Ljajić.

Ljajić je dodao i da se na protestima nudi antipolitika kao glavna alternativa za političke probleme i političke stranke a donošenje vešala na proteste ocenio je kao glup i opasan potez.

“To su situacije kada treba da se reaguje i ukaže da i ovakvi performansi koji asociraju na nasilje i revanšizam guraju društvo u nepremostive podele iz kojih se ne može izroditi ništa dobro”, rekao je Ljajić.