SARAJEVO – Na današnji dan pre tačno 35 godina u Sarajevu su počele 14. Zimske olimpijske igre, što je bila prva zimska olimpijada u nekoj socijalističkoj zemlji i rezultat sedmogodišnjih priprema pošto je Sarajevo u maju 1978. godine izabrano za domaćina, navodi klix.ba.

Podseća se da je Sarajevo dobilo organizaciju ispred japanskog grada Sapora i švedskog Geteborga.

Navodi se da se još pamti šta je pred odluku o organizatoru Olimpijade, donete u Atini, pisala poznata britanska novinarka Pet Besford.

“Ako se opredelite za Saporo, Japanci će vam ponuditi avion da skoknete do Tokija. Ako se opredelite za Geteborg, Šveđani će vam omogućiti da vidite fjordove i ledene sante. Ako vaš izbor budu Jugoslavija i Sarajevo, dočekaće vas široka i iskrena srca, toplo, ljudski, sa svojim planinama i snežnim terenima”, navela je tada Besfordova.

Podseća se da je legendarni skijaš Jure Franko u Sarajevu postao prvi Jugosloven koji je osvojio medalju na zimskim olimpijskim igrama, a da je maskota Olimpijade bio Vučko, kreacija Slovenca Jože Trobeca, koja je i 35 godina kasnije ostala simbol Sarajeva.

Na Igrama je učestvovalo 1.272 sportista iz 49 zemalja, a sa njih je izveštavalo više od 4.500 novinara. U programu Olimpijskih igara tada je bilo alpsko skijanje, bob i sankanje, hokej i umetničko klizanje, biatlon, nordijsko skijanje i skijaški skokovi.