BERLIN – Nemačka vlada saopštila je danas da će nastaviti da “pritiska” Tursku da bi stranim reporterima odobrila neophodne akreditive za rad u toj zemlji.

Nemački novinari kojima je odbijeno izdavanje akreditiva za rad u Turskoj su primorani da u nedelju napuste zemlju, preneo je AP.

“Za nas slučaj novinara koji su primorani da napuste zemlju nije završen. Nastavićemo da zastupamo njihove interese”, rekao je nemački portparol Stefen Šejbert.

Šejbert zahteva od turske vlade da “pronađe brzo rešenje za nemačke i evropske novinare koji još uvek ne znaju da li će njihove akreditacije biti produžene”.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas je juče uputio kritike Turskoj zbog odbijanja da izda akreditacije stranim novinarima.

Masova kancelarija je kasno u subotu ažurirala putne savete za Nemce koji planiraju da putuju u Tursku, ukazujući na tretman stranih novinara u Turskoj. 

Iz Ministarstva je saopšteno da se ne može isključiti mogućnost da Turska preduzme dalje mere protiv predstavnika nemačkih medija i civilnih organizacija u toj zemlji.

Hapšenja dvoje nemačko-turskih novinara – “Veltovih” Deniza Judžela i Mešale Tolu – po optužbama vezanim za terorizam dovela su do diplomatske krize 2017. godine. 

U svom indeksu slobode štampe za 2018. godinu, grupa “Reporteri bez granica” rangirala je Tursku na 157. mesto od 180 zemalja.

Tanjug /Foto :Pixabay