NOVI SAD – Novosadski odbor Pokreta Dveri zatražio je danas od Saveta protesta “Jedan od pet miliona” u Novom Sadu i Saveza za Srbiju (SzS) da saopšte da li je pitanje govornicima na protestu u Novom Sadu da prokomentarišu presudu Radovanu Karadžiću njihov zvaničan stav ili je stav novinara.

Dveri su u saopštenju upitale zašto je ta tema bila sinoć u okviru akcije “Novosadski Dnevnik uživo” ispred zgrade Radio-televizije Vojvodine.

“Da li je moguće da je Radovan Karadžić bio najvažnija tema sinoćnog protesta protiv gradskih vlasti u Novom Sadu, u kojem rame uz rame sa narodom učestvuju i lideri opozicionog Saveza za Srbiju? Da li je to stvarno tema kojom neko misli da okupi sve gradjane na protestu ili predstavlja jeftino sakupljanje političkih poena i produbljivanje ionako duboko iskopanih rovova u ovom sludjenom narodu”, piše u saopštenju Dveri.

Dveri su negodovale zbog “podizanja” teme Karadžića naspram aktuelne vlasti koja je prema oceni te stranke “izdala skoro sve nacionalne interese”.

U saopštenju se navodi da su oni koji su postavljali takva pitanja “pokušali da podele gradjane, umesto da ih ujedine u borbi protiv svevlašća Aleksandra Vučića”.

“Pozivamo ih da javno izadju u javnost i saopšte da li sinoćni scenario predstavlja zvaničan stav Saveta protesta u Novom Sadu i lidera okupljenih oko novosadskog Saveza za Srbiju ili je to samo bio neuspešan politički marketing marginalaca koji nemaju da ponude gradjanima ništa konkretnije od večitog vraćanja u devedesete i pravljenje novih podela”, navele su Dveri.

Organizatori protesta “Jedan od pet miliona” u Novom Sadu, organizovali su sinoć ispred zgrade Radio-televizije Vojvodinne (RTV) prvi “Novosadski Dnevnik uživo”.

Ispred zgrade RTV-a je tokom protesta postavljena bina sa rasvetom, na kojoj je bio transparent “Jedan od pet miliona Novi Sad”, a Dnevnik je vodio slobodni novinar Igor Mihaljević.

Gost Dnevnika bio je bivši gradonačelnik Novog Sada Borislav Novaković, student Brajan Brković, odbornik u Skupštini Novog Sada Lazar Runjanin i fotograf Vladimir Vava Jovanović.

Svim gostima Dnevnika postavljeno je pitanje da prokomentarišu presudu Radovanu Karadžiću.

Gosti “uličnog dnevnika” su poručili da “presuda mora da se poštuje”, te da “svi zločinci treba da odgovaraju imenom i prezimenom”, a pojedini gradjani su negodovali zbog ove teme iz publike, uz komentar da “nisu došli da protestuju protiv Karadžića, već protiv Vučića”.