BEOGRAD – U centru Beograda sinoć je održan 17. protest “1 od 5 miliona”, a sa Platoa ispred Filozofskog fakulteta glumac Branislav Lečić ponovio je, u ime okupljenih, zahteve za ostavku državnog vrha, smenu rukovodstva RTS-a i uslove za fer izbore. 

“Nećemo odustati”, rekao je Lečić i ponovio da je rok za ispunjenje tih uslova 13. april.

Istoričar Čedomir Antić rekao je da su na mestu na kome se “već 150 godina brani demokratija”, za koju se i oni bore. 

On je rekao da znaju svoj put, kao i da građani koji protestuju u gradovima Srbije znaju šta žele, a žele, kaže Antić, da “oteraju vlast, mirno”.

“Moramo da budemo strpljivi”, rekao je Antić.

Demonstranti su potom krenuli u protestnu šetnju Makedonskom ulicom, pa kroz Svetogorsku i Takovsku, pored RTS-a, ka zgradi Vlade Srbije u Nemanjinoj. 

Ispred zgrade RTS-a održan je performans pod nazivom “Dnevnik slobodne Srbije”, na kome su se obratili predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović i predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić.

Minutom ćutanja učesnici su odali poštu pesniku Dobrici Eriću. 

Ispred Ministarstva finansija upaljene su baklje.

Protestna šetnja je nastavljena do zgrade Vlade Srbije, gde se okupljenima ponovo obratio Branislav Lečić.

Lečić je pozvao učesnike da pogledaju veliki bilbord na kome piše poruka vojvode Živojina Mišića: “Ko sme, taj i može, ko ne zna za strah, taj ide napred”.

“To smo mi, svi građani Srbiji, mi smo ta poruka, a lider protesta je vojvoda Živojin Mišić. On nas vodi i predvodi da pobedimo kad smo najponiženiji”, rekao je Lečić.

On je rekao i da za iduću subutu imaju plan da od Vlade idu do TV Pinka.

Lečić je pozvao opozicione poslanike da razmisle šta će da rade posle 13. aprila, jer se protest, kako kaže, “mora prebaciti na politički teren”.

Među transparentima koje su nosili učesnici protesta bili su “Pošta poštarima, stranke političarima”, “Ne trebaju nam PUPS-ovci, trebaju nam stručnjaci”, “Probudi se, ustani Srbijo”, “Stop bankarskom teroru, poštujte zakon”….

Tanjug