Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se danas u Rabatu sa premijerom Maroka Sad Edinom El Otmanijem, sa kojim je razgovarao o unapređenju ukupnih političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje.

Ljajić i El Otmani dogovorili su početak pregovora o zaključenju sporazuma o slobodnoj trgovini dve zemlje koji bi predstavljao prvi dokument takve vrste između Srbije i neke od država Afrike.

Zahvaljujući takvom sporazumu, zaključili su sagovornici, Srbiji bi se otvorio pristup velikom afričkom tržištu, dok bi naša zemlja postala centar marokanske ekonomije u regionu Jugoistočne Evrope.

Ljajić i El Otmani saglasili su se i da su oblasti tekstilne industrije, poljoprivrede, autoindustrije, turizma i informaciono-komunikacionih tehnologija posebno značajne, kada su u pitanju mogućnosti za povećanje obima robne razmene dve zemlje.

Tokom boravka u Rabatu, potpredsednik Vlade Rasim Ljajić je sa ministrom turizma, vazdušnog saobraćaja, zanatstva i socijalne ekonomije Maroka Mohamedom Sažidom potpisao međudržavni Sporazum o ekonomsko-trgovinskoj saradnji, kao i Memorandum o saradnji u oblasti turizma.

Ljajić se u Maroku sastao i sa predsednikom parlamenta te države Habibom El Malkijem, ministrom industrije, investicija, trgovine i digitalne ekonomije Mulom Hafidom El Alanijem, kao i sa ministrom spoljnih poslova Naserom Buritom.