VELINGTON – Dva dana posle napada na džamije na Novom Zelandu, u kojem je ubijeno 50 ljudi, a desetine ranjeno, objavljuju se priče o hrabrosti vernika i policije.

Jedan od njih je vernik Abdul Aziz (48), rođen u Avganistanu, koji je na napadača bacio aparat za kreditne kartice, kao i dvojica policajaca koji su uhapsili osumnjičenog Brentona Taranta (28).

Aziz je rekao da se sa svoje četvoro dece nalazio u džamiji Linvud, drugoj meti napadača, kada je čuo povike i pucnje iz vatrenog oružja.

Kada je shvatio da je džamija napadnuta, Aziz je uzeo aparat za kreditne kartice, potrčao ka napadaču i gađao ga u trenutku dok se napadač vraćao do vozila da uzme drugo oružje.

Aziz se krio između vozila pošto je napadač i na njega otvorio vatru.

Kako prenosi BBC, Aziz je uzeo i pušku koju je napadač ispustio i povukao okidač, ali je puška bila prazna. Potom je pratio napadača koji je ušao nazad u džamiju, gde mu se ponovo suprotstavio.

“Kada me je video sa puškom ispustio je oružje i potrčao ka svom automobilu. Jurio sam ga”, rekao je Rojtersu Aziz.

“Sedeo je u automobilu. Gađao sam ga (puškom) kroz prozor kao strelom. Samo me je opsovao i otišao”, dodao je Aziz.

Imam džamije Linvud Latef Alabi rekao je za AP da bi bilo mnogo više mrtvih da Aziz, koji kaže da se nije plašio napadača, nije reagovao.

Dvojica lokalnih policajaca su jurila napadača, blokirala njegovo vozilo i uhapsila ga. Taj momenat snimio je svedok tog događaja koji je snimak okačio na društvene mreže.

Na meti napada prvo se našla džamija Al-Nur, gde su se u petak vernici okupili na molitvi.

Na video snimku zabeleženo je i herojstvo Naima Rašida (50) iz Pakistana, koji je pokušao da obori na zemlju napadača pre nego što je pogođen. Prebačen je u bolnicu, gde je preminuo.

“Nekoliko očevidaca je reklo da je spasao nekoliko života pokušavajući da ga zaustavi”, rekao je za BBC Rašidov brat, Kuršid Alam.

U napadu je ubijen i 21-godišnji Rašidov sin, koji samo što se zaposlio i planirao uskoro da se oženi. Porodica Rašid je na Novom Zelandu živela od 2010. godine.

Premijer Pakistana Imran Kan je rekao da će Rašid posthumno biti odlikovan.