SARAJEVO – Mediji u regionu i dalje se bave beogradskim protestima proteklog vikenda, a Radio Sarajevo danas ocenjuje da je Boško Obradović, lider pokreta Dveri, koji deluje u sastavu neparlamentarnog pokreta Savez za Srbiju, postao kolovođa tih događaja koji imaju za cilj rušenje vlasti.

To je, kažu, bitno za BiH, jer Obradović, koji želi da sruši vladajuću stranku i dođe na vlast u Srbiji, “ne krije svoje fašističke i umobolne ideje o raspadu Bosne i Hercegovine”.

Ovaj medij podseća da je Obradović o tome govorio na brojnim konferencijama za štampu, a njegove najbliže pristaše potvrdile su to i prilikom ulaska u zgradu RTS-a u subotu naveče.

“Gase nam državu, uzimaju nam 19 odsto teritorije. Ovako nam je pao Knin, ovako nam je Priština ušla, Sarajevo su nam uzeli”, govorio je prilikom ulaska u RTS jedan od Obradovićevih pristaša, tvrdi Radio Sarajevo, dok se sam Obradović ubeđivao s ljudima s RTS-a da mu dozvole vanredno obraćanje naciji u drugom dnevniku tog javnog servisa.

Obradović je, navode, pre dve godine postao “instant zvezda” čiji se govor masovno delio društvenim mrežama.

Klasičnim narativom o tome kako od prava LGBT osoba postoje važnija pitanja poput obespravljenih radnika za koje država ne brine te gej lobijima koji preuzimaju inače tradicionalno i vjerski orijentirano društvo Obradović je, kažu, oduševio nacionaliste.

Podsećaju da je pre dve godine na konferenciji za štampu Obradović “bez imalo ustručavanja govorio da je Bosna i Hercegovina veštačka tvorevina” i da se njegov pokret Dveri zalaže za nezavisnost entiteta Republika Srpska.

Navode i da “faštički pokret” Dveri želi da nastavi ono što su, kako kažu, započeli Karadžić i Mladić, a to je genocid i uništavanje Bosne i Hercegovine.

Navode i da u Srbiji za Dveri često kažu da je taj pokret naslednik i sledbenik Dimitrija Ljotića i njegovog pokreta ZBOR koji je tokom Drugog svetskog rata imao uzore i vodilje u desničarskim i fašističkim strankama Italije i Njemačke.

“Čini se da ideja takozvane Velike Srbije punim plućima “diše” u Bošku Obradoviću koji se želi dočepati vlasti u državi naših istočnih suseda”, zaključio je Radio Sarajevo.