NOVI PAZAR – U Sandžaku je u džamijama koje su pod okriljem Rijaseta Islamske zajednice Srbije (IZuS) klanjana dženaza u odsustvu, za stradale u terorističkim napadima na dve džamije na Novom Zelandu, javlja Anadolu Agency (AA).

Centralnu džumu i dženazu namaz u novopazarskoj “Šehid Abdulaziz” džamiji predvodio je predsednik Mešihata islamske zajednice Sandžaka, muftija Senad ef. Halitović.

Muftija sandžački je tom prilikom sa minbera “Šehid Abdulaziz” džamije kazao vernicima da se za ubijene na Novom Zelandu sa sigurnošću i s verom u Boga može reći da su šehidi.

“Vernici su ubijeni u džamijama. Došli su da obave namaz, učili su Kur’an i zikrili. Pa ima li sigurnijeg mesta da se kaže da je neko šehid do za vernike koji su pobijeni na Novom Zelandu. Način na koji su oni ubijeni je zverski, dunjaluk je zastao tada, i sve to je dokaz da su oni inšallah šehidi”, rekao je, između ostalog, u svom obraćanju vernicima muftija Senad ef. Halitović.

Jedan od džematlija “Šehid Abdulaziz” džamije u Novom Pazaru, mladi hadžija Semin Muratović izjavio je za Anadolu Agency da su od momenta napada na vernike na Novom Zelandu svi u Novom Pazaru u šoku i da se o tome u gradu i među vernicima govori i nedelju dana od napada.

“I nedelju dana od napada svi žalimo za nevinim ljudima koji su silom oduzeti svojim porodicama i ummetu. Danas smo uradili najmanje što smo mogli, klanjali smo dženazu-namaz i uputili zajedno dovu za našu braću i sestre te za njihove porodice”, kazao je džematlija Semin Muratović.

Podsetimo, napad na dve džamije na Novom Zelandu izvršen je pre sedam dana uoči džume namaza. Tada je ubijeno više od 50 vernika, ranjeno njih 20 od kojih je nekoliko i dalje u kritičnom stanju.


Anadolu Agency