NOVI PAZAR – Javna rasprava o Nacrtu zakona o zaštiti prava lica sa mentalnim smetnjama, korisnika usluga smeštaja u ustanovama socijalne zaštite održana je danas u Novom Pazaru. Javnoj raspravi prisustvovali su ambasador Misije OSCE-a u Srbiji, Andrea Oricio i gradonačelnik Nihat Biševac. Ambasador i gradonačelnik, svojim saradnicima, sastali su se u kabinetu gradonačelnika.

Gradonačelnik Nihat Biševac se zahvalio ambasadoru na poseti i što je izabrao naš grad za javnu raspravu o nacrtu zakona.

„Nakon javnih rasprava u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, proces javnih rasprava završava se u Novom Pazaru. Danas smo sa ambasadorom razgovarali i o političkoj, ekonomskoj i bezbednosnoj situaciji u Novom Pazaru. Ima dosta projekata koje radimo sa kancelarijom OSCE-a u Novom Pazaru, posebno onih koji se tiču bezbednosti mladih na internetu i vršnjačkog nasilja. Zahvaljujemo se ambasdoru i Kancelariji Misije OSCE-a u Novom Pazaru za svu podršku i pomoć koju pružaju Novom Pazaru.“, rekao je gradonačelnik Nihat Biševac.

Ambsador Misije OSCE-a u Srbiji, Andrea Oricio povodom javne rasprave u Novom Pazaru kazao je: „Ovde smo jer učestvujemo u javnoj raspravi povodom novog zakona iz oblasti koju smatramo veoma bitnom. Pružili smo podršku u uspostavljanju socio-rehabilitacionog kluba koji pruža podršku mladima u Novom Pazaru, a dobri rezultati na ovom planu deo su izuzetne saradnje sa lokalnom samoupravom i organizacijama civilnog društva. Nastavićemo da pružamo podršku a od partnera očekujemo da budu nosioci projekta u kraju koji ima potencijala.“.

Dragan Vulević, posebni saradnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kazao je da kazao je da je Novi Pazar odabran kao jedan od gradova u kojim će se održati javna rasprava, budući da se u našem gradu osećaju prijatno i da imaju dobar odziv i zainteresovanost za ovu problematiku.

„Ovaj nacrt donosi drugačije postupanje sudove, budući da je odluka o smeštaju bez pristanka isključivo na sudu. Uključuje se sistem zdravsta u upotrebi određenih sredstava ograničenja, o čemu će oni donositi odobrenje. Svaki smeštaj ili boravak u ustanovi socijalne zaštite ne može da bude večan, jer je ovim nacrtom predviđeno da se odluka o smeštaju bez pristanka redovno preispituje na šest meseci.“, zaključio je Vulević