Naslovna REGION Bosna i Hercegovina BNV finansijski podržalo izradu Rečnika bosanskog jezika

BNV finansijski podržalo izradu Rečnika bosanskog jezika

NOVI PAZAR – Bošnjačko nacionalno veće je u skladu sa potpisanim ugovorom iz 2018. godine sa Većem Kongresa bošnjačkih intelektualaca počelo finansiranje izrade X toma višetomnog Rečnika bosanskog jezika, autora prof.dr. Dževada Jahića i njegovog stručnog tima.

Sredstva koja je Veće izdvojilo predstavljaju približno polovinu potrebnih sredstava za izradu X toma višetomnog Rečnika bosanskog jezika.

„Zahvaljujući razumevanju i konkretnoj podršci BNV-a, projekat višetomnog Rečnika bosanskog jezika nastavlja da se realizira. Višetomni Rečnik bosanskog jezika, po studiji izvodljivosti autora prof. dr. Dževada Jahića, biće sačinjen od XIV /četrnaest/ tomova“, prenose iz Veća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Bitno je napomenuti da su Bošnjačko nacionalno veće iz Srbije i Bošnjački savet u Crnoj Gori, sa sedištem u Rožajama u 2018. godini obezbedili sredstva za izradu IX toma višetomnog Rečnika bosanskog jezika, koji je početkom 2019. godine završen.

U narednim sedmicama Veće Kongresa bošnjačkih intelektualaca očekuje finansijsku podršku opština iz Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo, te resornih ministarstava Vlade Kantona Sarajevo i Skupštine Kantona Sarajevo, za štampanje VIII i IX toma višetomnog Rečnika bosanskog jezika, koji su završeni.

Projekat višetomnog ili enciklopedijskog Rečnika bosanskog jezika, koji se u kontinuitetu radi više od 12 godina, jedan je od najznačajnijih poduhvata u modernoj istoriji države Bosne i Hercegovine i Bošnjaka čiji je to maternji jezik, koji će staviti konačan pečat na sve neustavne, nebulozne i zlonamerne pokušaje osporavanja temeljnog nacionalnog identiteta Bošnjaka i drugih građana Bosne i Hercegovine kojima je bosanski jezik maternji.


BNV/E.Ć.

Exit mobile version