JERUSALIM – Fejsbuk je privremeno blokirao nalog člana izraelske ultradesne partije Ocma jehudit (Jevrejska snaga) Itamara Ben-Gvira, tvrdeći da je više puta prekršio uslove korišćenja te društvene mreže.

Jedan od razloga za blokadu je izvesno fotografija na kojoj su lideri te partije uz potpis “100 mrtvih terorista, ali ni dlaka neće faliti sa glava vojnika IDF (Izraelskih odbrambenih snaga)”.

Jedan neimenovani izvor na koji se pozivaju izraelski mediji rekao je da je Fejsbuk upozorio tog ultradesničara, kandidata za poslanika, pre nego što je blokirao njegov nalog samo pet dana pre parlamentarnih izbora u Izraelu.

Ben-Gvir je osudio potez društvene mreže i žalio se Centralnom izbornom komitetu koji je tražio objašnjenje te odluke do danas u 17 sati po lokalnom vremenu.

“Ovo je očito zato što sam ja ideološki desničar pošto je Fejsbuk društvena mreža s ekstremno levičarskom orijentacijom”, rekao je Ben-Gvir, najavivši da neće dozvoliti da Fejsbuk ućutkuje desničare, a ništa “ne čini prema teroristima na svojoj mreži”.

Ocma Jehudit je najnovija inkarnacija Jevrejskog nacionalnog fronta, partije osnovane pred izbore 2006. godine, ali su njeni koreni u pokretu Kah koji je rabin Meir Kahane osnovao 1970-tih godina.

Kah je bio radikalni i rasistički pokret sa fašističkim karakteristima. Pozivao je na proterivanje arapskih gradjana s izraelske teritorije i promovisao rasističke zakone protiv svih nejevreja.

Verovao je da bi Izrael trebalo da bude država u kojoj vlada Halaha, jevrejski zakon, kao i u aneksiju svih delova velikog Izraela koji bi uključio Jordan, Saudijsku Arabiju, Irak, Tursku, Liban i Siriju.

Beta