PRIŠTINA – Kosovski predsednik Hašim Tači nije u predviđenom roku vratio Zakon o zabrani igara na sreću kosovskoj skupštini na ponovno razmatranje, čime se ovaj zakon smatra automatski proglašenim. Po objavljivanju ovog zakona u kosovskom Službenom glasniku otpočeće novi rok od 15 dana do stupanja na snagu ovog zakona.

Rok da kosovski predsednik Hašim Tači potpiše ukaz o proglašenju novog kosovskog Zakon o zabrani igara na sreću kojim se zabranjuje rad svih kockarskih biznisa, sa izuzetkom Lutrije Kosova ili isti vrati Skupštini Kosova na ponovno razmatranje, istekao je u ponoć.

Prema poslovniku o radu Skupštine Kosova, budući da Tači nije iskoristio ovlašćenje da zakon vrati Skupštini na ponovno razmatranje, ovaj zakon se smatra automatski proglašenim.

Zakon sada može biti prosleđen kosovskom Službenom glasniku, a petnaest dana nakon objavljivanja, ovaj zakon stupiće na snagu.

Broj biznisa koji će biti zatvoreni nakon stupanja na snagu ovog zakona je preko 400 i uključuje 306 kladionica, 133 lokala sa kockarskim aparatima i šest Bingo lokala, podaci su koje je objavila Gazeta Express.

Zakonodavna inicijativa za donošenje Zakona o zabrani igara na sreću pokrenuta je na predlog opozicione LDK nakon što su u martu, u rasponu od nekoliko dana ubijena dva momka u kazinima u Lipljanu i Suvoj Reci.

Zakon je usvojen po ubrzanoj skupštinskoj proceduri, a od inicijative za usvajanje, do konačnog usvajanja zakona, prošlo je svega pet dana.


KoSSev