ARANÐELOVAC – Na nepunih 80 kilometara od Beograda, u Aranđelovcu, nalaze se biseri Šumadije, Risovačka pećina, za koju se smatra da je jedna od pet pećina na Balkanu u kojoj je živeo pračovek neadertalac i Park Bukovičke banje, remek delo koje su zajedno izvajali priroda i čovek. 

Deluju impresivno i kada na njih gledate sa Bukulje, sa 696 metara nadmorske visine. 

Pogled sa planinske osmatračnice, koji posetiocu pruža jednstven doživljaj krajolika u srcu Šumadije, upotpunjuje prijatno aprilsko Sunce. 

U prizoru planinskih bukvi koje proleće boji najlepšom nijansom zelene opčinjava panormaski pogled sa slikom ušuškane Risovačke pećine koju je izvajala mineralna voda, i Parka Bukovačke banje u kojoj su njena izvorišta. 

U Risovačkoj pećini, u kojoj je temperatura između devet I 14 stepeni Celzijusa, nalazi se I veštačko jezerce u kome se mešaju kišnica I otopljen sneg sa vodom koja izvire na dubinama od 600 do 800 metara. 

U tunelu dužine 135 metara voda je izvajala pećinske ukrase u Snežnoj i Vesninoj sobi. 

Risovača je otkrivena slučajno 1953. godine, kada je I zaštićena kao arheološko nalazište. 

Među naučnicima je poznata kao podzemni muzej paleolita, a zbog svojih katrakteristika proglašena je za spomenik prirode prve kategorije I kulturno dobro od izuzetnog značaja. 

U njoj je nađeno 8.500 fosilnih ostataka u proseku starih oko 40.000 godina, od kojih su 5.000 fosilini ostaci medveda. 

Nedaleko od Risovačke pećine koja je od ukupno 1.500 pećina u Srbiji najbolje istažena kao arheološko-paleontološko-speleološka stanica, ulazimo u Park Bukovičke banje u kome je Specijalna bolnica za rehabilitaciju i Paviljon Knjaz Moš gde se nalazi I najstariji izvor. 

Park je i mini botanička bašta I najveća izložba skulptura na otvorenom u svetu. Legenda kaže da je zemljište na kome je Park Bukovička banja, koje je bilo u privatnom vlasništvu, otkupio knez Miloš Obrenović posle 1848. za dva srebrna pištolja. 

Direktor Specijalne bolnice Slobodna Prodanović ispričao je da je minerlna voda lekovita, da je dobra I za piće I za kupanje, a da je prva analiza vode urađena 1836. godine po naredni kneza Miloša. 

Lekovita je za reumatske bolesti, ali i oboljenja želuca I mokraćnog sistema, a prvi pisani podaci o njenoj lekovitosti datiraju još iz 1811

Paviljon Knjaz Miloš, u kome je davne 1908. bila prva fabrika za flaširanje mineralne vode obnovljen je 2015. godine , a prošle godine dobio je prestižnu nagradu EU za očuvanje kulturnog nasleđa, pa je povodom toga priređena i izložba nalepnica mineralne vode “Knjaz Miloš” od 1960. do 2016. Godine. 

Za Aranđelovac poznat po mineralnoj vodi hidrogeolog Dušan Andreev kaže da je komplikovane I kompleksne geološke strukture

“Veliki je izazov raditi u Aranđelovcu kao hidrolog”, kaže Andreev I naglašava da je nagrada za trud I rad lepa i pupularna voda poznata i kod nas i u svetu.

Da bi se vratila svojim počecima i svom izvoru, kompanija “Knjaz Miloš” pokrenula je novu kampanju “Ponos je u našoj prirodi” kojom odaje priznjanje I poštovanje prirodi iz koje Knjaz Miloš godinama uzima darove koje potom prenosi generacijama i generacijama. 

PR menadžer kompanije Milana Petrović rekla je da se “Knjaz Miloš” vratio svojim počecima i svom izvoru, jer je I on iz prirode, granitnih stena Bukulje iz čijih dubina crpi i svoju prepoznatljivu gaziranost, autenično osvežavajuću moć i svoje blagodet. 

“Ovaj kutak planete u kojem mi živimo, njegova priroda I osobenosti snažno I značjano doprinose I našem karakteru I duhu, što nas ispunjava osećanjem ponosa”, kaže Petrović. 

Naglasila je da “Knjaz Miloš”, postajući svojevrstan simbol porodične tradicije zapravo svojim trajanjem i kavlitetom prenosi i priču o pravim, porodičnim vrednostima.

Tanjug /Foto :Pixabay