Naslovna srbija Kragujevac Predsednik sindikata Zastava oružje dobio otkaz jer se nije čekirao pri izlasku...

Predsednik sindikata Zastava oružje dobio otkaz jer se nije čekirao pri izlasku iz fabrike

KRAGUJEVAC – Predsednik Sindikalne organizacije Zastava oružje, Dragan Ilić koji je poslednjih meseci ukazivao na pritiske koje trpi, dobio je otkaz jer je propustio da se “čekira” prilikom izlaska iz fabrike.Kako stoji u saopštenju Saveza samostalnih sindikata Kragujevca, direktor Zastava oružje juče je doneo odluku o otkazu Ilićevog ugovora o radu.

Ilić je u petak 5. aprila pošao u automobilu Saveza samostalnih sindikata Srbije iz fabričkog kruga ka kancelariji direktora fabrike gde je bio zakazan sastanak kod direktora na kome je prisustvovao i predsednik SSSS Ljubisav Orbović.

Ilić je tada propustio da se “čekira” čime je, kako je obrazloženo u odluci o otkazu, ponovio prekršaj radne discipline.

A prethodni propust, kada se Ilić takodje nije “čekirao”, dogodio se u uslovima organizovanog štrajka 24. maja 2018. godine, kada je prošao kroz fabričku kapiju, što su sledili i ostali radnici da bi onemogućili poslodavca da evidentira radnike koji učestvuju u akciji sindikata.

Sindikat ocenjuje da gest direktora Zastava oružje, za koji se razume da nije samo njegov, predstavlja do sada nezabeležen udar na sindikalne i gradjanske slobode.

Sindikat Zastava oružje, potpomognut drugim sindikatima, preduzeće hitne mere koje će biti “recipročne nanetoj šteti sindikatima”.

Ilić je inače poslednjih meseci intenzivno ukazivao na to da je lično kao i sindikat trpeo snažne priske od strane članova Nadzornog odbora fabrike.

Nedavno je u fabrici smenjeno oko 20 rukovodilaca u proizvodnji koji si članovi Samostalnog sindikata.

Tim povodom je u fabrici boravio i predsednik SSSS Ljubisav Orbović.

Beta

Exit mobile version