NOVI PAZAR – Potpredsednik Bošnjačkog nacionalnog veća održao je danas konferenciju za medije na temu „Izbor jezika nastave za sedmu generaciju učenika prvog razreda osnovne škole“ gde je naglasio sledeće:

„Svaki roditelj preuzima na sebe odgovornost u kom pravcu usmerava dete: da li da uči na maternjem ili na nematernjem jeziku, da li da izučava sadržaje iz svoje istorije, kulture i umetnosti ili da ne izučava“.

Potpredsednik Veća prof. dr. Sait Kačapor je u svom izlaganju podsetio javnost da je nastava na maternjem bosanskom jeziku u Srbiji zaživela gde god za nju postoji mogućnost i potreba te da se to pravo ostvaruje punih šest školskih godina.

„Nastavu na bosanskom jeziku do sada pohađa oko 17. 500 učenika u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i jednoj školi u Prijepolju. Gde nema dovoljno učenika da bi jezik nastave bio bosanski, stvaraju se mogućnosti za izučavanje izbornog predmeta pod nazivom „Bosanski sa elementima bošnjačke kulture“. Sada se upisuje sedma generacija učenika prvog razreda osnovne škole“, istakao je potpredsednik Kačapor.

On takođe naglašava da je za učenike završnih godina srednje škole pripremljen državni maturalni ispit i da Vlada Republike Srbije, odnosno resorno Ministarstvo prosvete, priprema testove koji će biti ravnopravno štampani na srpskom jeziku i na jezicima svih nacionalnih manjina, pa i na bosanskom jeziku.


BNV/E.Ćorović