BEOGRAD – Nakon što je lider radikala Vojislav Šešelj danas na Tviteru izneo uvrede na račun poslanice Demokratske stranke Aleksandre Jerkov i novinara Milojka Pantića, DS i LSV su zatražile da se Šešelju oduzme mandat.

Liga socijaldemokrata Vojvodine navodi da Šešelj od devedesetih širi mržnju, preti i fizički napada, ali, kako tvrde, problem je u nereagovanju institucija.

LSV tvrdi da vladajuća većina već godinu dana krši Zakon o izboru narodnih poslanika i ne oduzima Šešelju mandat.

To se, smatraju, događa bez obzira na to što je, kako navode, obaveza prestanka Šeljevog poslaničkog mandata nastala presudom Žalbenog veća Mehanizma za međunarodnu krivične sudove, kojom je osuđen na 10 godina zatvora zbog podsticanja na progon, deportaciju i druga nehumana dela kao zločin protiv čovečnosti, počinjen u Hrtkovcima.

DS u saopštenju podseća da već godinu dana traži oduzimanje mandata Šešelju i pokretanje procesa zbog govora mržnje i otvorenih pretnji.

Šešelj je danas u više Tvitova izneo niz uvreda i pretnji na račun Jerkov i Pantića.

“Aleksandra Jerkov tvrdi da mi Aleksandar Vučić garantuje da mi neće faliti ni dlaka s glave”, naveo je Šešelj u jednom od Tvitova, poručivši da “garantuje da će njoj nestati sve dlake sa glave, glava biti namazana katranom i nalepljena guščijim perjem, da se jasno vidi kako izgleda glavna guska srpske politike”.

On je napisao i da Jerkov “traži institucionalnu zaštitu, umesto da je već odavno na izdržavanju kazne po rešenju nadležnog suda za prekršaje zato što je u više navrata najuglednijeg živog srpskog političara i dokazanog naučnika nazivala ratnim zločincem”.

Lider radikala je prokomentarisao Pantićevo “gromoglasno najavljivanje da je šešeljizam prošlost”, i poručio mu da će mu “dokazati da je šešeljizam življi nego ikada i da je u stanju da počisti sav izdajnički ološ”.

Za Pantića je Šešelj naveo da je “sam sebe ubedio da se kao sportski novinar može postati intelektualac”.