TEHERAN – Vrhovni verski vođa Irana ajatolah Ali Hamnei, predsednik Hasan Ruhani i komandant Iranske revolucionarne garde Mohamad Ali Džafari obratili su se danas javnosti povodom odluke predsednika SAD da Gardu proglasi terorističkom organizacijom, nazivajući taj potez “opakim” ali i “smešnim” i obećali reakciju Teherana.

Predsednik SAD Donald Tramp proglasio je juče Iransku revolucionarnu gardu terorističkom agencijom, što je čin koji će podići tenzije na Bliskom istoku, piše Rojters.

Hamnei, koji kontroliše Gardu, izjavio je da “Amerikanci, uprkos svim pritiscima u poslednjih 40 godina nisu uspeli ništa da urade”, te da ni ovaj njihov “opaki potez” neće uroditi plodom.

Predsednik Irana Ruhani takođe je stao u odbranu Garde nazvavši ih braniocima Irana koji su žrtvovali svoje živote da bi zaštitili iranski narod i revoluciju.

Komandant Revolucionarne garde Džafari nazvao je potez SAD “smešnim” jer se garda “nalazi u srcima ljudi” i dodao da će u narednoj godini pojačati svoje ofanzivne i defanzivne kapacitete.

Trampov potez usledio je nakon što su se pogoršali odnosi Teherana i Vašingtona u maju prošle godine, kada je predsednik povukao SAD iz nuklearnog sporazuma između Irana i drugih šest svetskih sila, i Vašington ponovo uveo sankcije Iranu, prenosi Rojters.

Teheran je uzvratio tako što je proglasio Centralnu komandu SAD, koja nadgleda vojne operacije na Bliskom istoku, u centralnoj i jugozapadnoj Aziji (CENTKOM) terorističkom organizacijom i vladu SAD sponzorom terorista.

Iz glavnog štaba iranskih oružanih snaga, najvišeg vojnog tela u zemlji koje nadgleda i Revolucionarnu gardu, saopšteno je da će “iskoristiti sva svoja sredstva” u borbi protiv CENTKOM-a, a stariji oficir Garde Mohsen Rezai upozorio je danas mornaricu SAD da svoje ratne brodove drži na distanci od njihovih patrolnih brodova u Persijskom zalivu.

“Gospodine Tramp, recite vašoj mornarici da ne prilazi blizu brodova Revolucionarne garde”, objavio je Rezai na tviteru kako prenosi Rojters.

Iranski rival, Saudijska Arabija, pozdravila je danas akciju SAD-a protiv Garde, dok je Francuska pozvala na izbegavanje bilo kakve eskalacije tenzija na Bliskom istoku.

Komandanti Revolucionarne garde su nekoliko puta ponovili da su baze SAD na Bliskom istoku i američki nosači aviona u Zaliv u dometu iranskih raketa.

U znak podrške, iranski poslanici nosili su danas uniforme Garde u parlamentu, uzvikujući “Smrt Americi”, izvestila je poluzvanična novinska agencija Fars.

“Američka odluka da se Garda označi kao teroristička grupa vrhunac je gluposti i neznanja američkog rukovodstva”, izjavio je predsednik parlamenta Ali Laridžani za Fars, prenosi britanska agencija.

Tanjug