NOVI PAZAR – U centru “Duga” dodijeljene su nagrade istaknutim učesnicima konkursa “Najbolja pjesma 2019”. Od ove godine književna nagrada nosi ime talentovanog pisca, rahmetli Mirsada Duranovića iz Novog Pazara, pa je ovo književno veče ujedno i podsjećanje na tog izuzetnog učenika, studenta i autora.

Centar “Duga” već godinama unazad dodjeljuje nagrade mladim autorima za poeziju kao autohtonom književnom žanru. Ovog puta konkurisalo je 17 autora, sa ukpno 50 ostvarenja, što je dobar pokazatelj stvaralačke enegije mladih. U kategoriji srednjoškolaca prvu nagradu osvojila je Ajtena Kačar, za pesmu, Igra žmurke, dok je prvi laureat nagrade “Mirsad Miko Duranović” za 2019. godinu Ilma Rašidović, a koja je napisala pjesmu “Vaganje2.

Književna nagrada “Mirsad Miko Duranović” treba da posluži kao inspiracija mladim stvaraocima da na vrijednostima ovog autora neguju i izgrađuju pisanu riječ.

“Ona je trajni nalog da ćemo se sjećati Mika i nalog da se buduće generacije pjesnika upoznaju sa poezijom ovog autora, koji može biti inspiracija svima”, rekla je direktorka Centra Duga, Fatima Durović.

Mirsad Duranović je rođen 1977. god. u Novom Pazaru, gde je završio osnovu školu i Gimnaziju. Studirao je medicinu u Beogradu i Sarajevu. Bio je učenik generacije u osnovnoj školi i u Gimnaziji.. Svojim izuzetnim duhom, intelektom, talenatom u sportu i sklonostima prema umetničkom izrazu, svojom harizmom i karakterom, Mirsad je, ostavio je duboke tragove u svim sferama društva u Pazaru, Beogradu, Sarajevu.