BEOGRAD – Novinarska i medijska udruženja danas su povodom najavljenih protesta ispred zgrade televizije Pink podsetila gradjane da imaju puno pravo da svoje nezadovoljstvo društvenom ili političkom situacijom u zemlji iskazuju mirnim protestima, uključujući i proteste ispred medija čijim su izveštavanjem nezadovoljni, a koji koriste javno dobro, odnosno nacionalne frekvencije.

“Ipak, skrećemo pažnju da je svako nasilje, verbalno ili fizičko neprihvatljivo i neprimereno u demokratskom društvu. Opet pozivamo učesnike protesta da se uzdrže od svih vidova nasilja, i apelujemo na sve strane – i na organizatore protesta i na državne organe, a posebno na policiju i Žandarmeriju – da zaštite novinare i imovinu medija ispred kojeg gradjani protestuju, kao i novinare i medije koji o dogadjaju izveštavaju”, navedeno je u zajedničkom saopštenju novinarskih i medijskih udruženja, a koje je prenelo Udruženje novinara Srbije (UNS).

Novinarska i medijska udruženja pozvala su urednike i novinare televizije Pink da počnu da poštuju Kodeks novinara Srbije i profesionalno izveštavaju o gradjanskim protestima i protestima opozicije.

“Podsećamo da je Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava, 2014. godine usvojio Rezoluciju o zaštiti i promociji ljudskih prava tokom mirnih protesta u kojoj se države pozivaju da obrate posebnu pažnju na sigurnost novinara koji prate proteste, uzimajući u obzir njihovu specifičnu ulogu, izloženost i ranjivost”, piše u saopštenju koje su potpisali i Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS, Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV, Sindikat novinara Srbije – SINOS, Asocijacija medija – ASMEDI, Asocijacija onlajn medija – AOM, Poslovno udruženje Lokal press – LP i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija – ANEM.

Beta