BEOGRAD – Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da će od 1. seprembra u školama u Srbiji biti 10.000 digitalnih učionica, te da će za još nepune dve godine Srbija imati kompletno digitalizovan obrazovni sistem, što je najkraći rok u Evropi za uvođenje digitalizacije u školstvo.

Šarčević kaže da bi do 1. septembra u svim osnovnim školama prvaci imati digitalne udžbenike. Takođe, do tada bi trebalo da i učenici drugog, petog i šestog razreda u 500 velikih škola imaju digitalne udžbenike, što, kaže ministar, čini više od 50 odsto školske populacije.

“Za još nepune dve godine, imaćemo kompletno digitalizovan obrazovni sistem Srbije i to je najkraći rok za koji znam u Evropi. Mnoge evropske zemlje, sa većim bužetima, su ovo radile značajno duže”, rekao je Šarčević za Tanjug, u susret Drugom digitalnom samitu ekonomija Zapadnog Balkana, koji počinje 4. aprila u Beogradu.

Ministar je rekao da Ministarstva prosvete i Ministarstva za telekomunikacije zajedniočki rade na uvođenju interneta i digitalizaciji škola.

Kako je rekao, do sada je opremljeno 2.000 digitalnih učionica, a pre toga su opremljeni i kabineta informatike, jer je taj predmet postao obevezan za peti razred.

Šarčević je najavio i da će narednih dana biti raspisana javna nabavka za sledećih 8.000 digitalnih učionica, što će, podvlači, biti veliki korak napred.

Sa druge strane, navodi da Ministarstvo telekomunikacija i Telekom Srbije intenzivno rade na tome da se internet pojača i da mreža bude bolja.

Negde će se, kaže, pojacati “wi-fi” signal, jer neće moći ođednom da dođe jak kabl do svake ustanove.

Drugi digitalni samit ekonomija Zapadnog Balkana, koji će tokom dva dana okupiti 3.000 učesnika iz 30 ekonomija sa Zapadnog Balkana, iz Evrope i sveta, počeće 4. aprila u Beogradu.

Međunaroni samit će okupiti ministre za informaciono društvo i digitalnu agendu regiona, predstavnike Evropske komisije, IT industrije i privrede iz regiona i sveta, kao i predstavnike startapova.

Samit, u okviru Digitalne nedelje, jedan je od simbola regionalne saradnje, a iniciran je Berlinskim procesom.

Skup će otvoriti predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel i generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije Houlin Ðao, saznaje Tanjug u Vladi Srbije.

U okviru Samita najbolje IT kompanije u regionu imaće priliku da se predstave političkim i poslovnim liderima Zapadnog Balkana, Evrope i sveta.

Predviđeno je da 200 govornika predstavi najnovije trendove u IT-u.

Interesantno je da će se među govornicima na Drugom ditigalnom samitu pojaviti i robot “Sofija”, najnovina inovacija “Hanson Robotike”.

“Sofija” je, kažu u Kancelariji za IT i eUpravu, nastala kombinacijom nauke, inžinjeringa i umetnosti i koristi veštacku inteligenciju.

Organizacija Digitalnog samita će podrazumevati da u Beograd budu dovedeni moderni trendovi, koji do sada nisu viđeni u Srbiji i regionu, tako da će posetioci imati mnogo zanimljivog sadržaja, a sve će biti digitalizovano i potpuno u skladu sa nazivom samog dogadaja, najavljuju organizatori.

Digitalna nedelja Srbije obeležava se od 1. do 7. aprila nizom manifestacija širom Srbije.

Predviđeno je da 3. aprila bude organizovan International Day sa predstavnicima EU ekonomija, u okviru koga će biti održani okrugli stolovi Srbija-Nemacka, Srbija-Francuska, kao i okrugli stolovi UN-a.

Prvi digitalni samit održan je u Skoplju aprila prošle godine.

Tanjug