Bar – Armin Sinančević, dvadesettrogodišnjak iz Brodareva, bacio je kuglu preko 20m što je rezultat vredan norme za prvenstvo Evrope.

Na međunarodnom mitingu u Baru, kuglaš Armin Sinančević uspeo je da prebaci magičnu granicu od 20m (20,05m) i tako postane prvi srpski kuglaš, pored Asmira Kolašinca, kojem je to pošlo za rukom u poslednjih nekoliko godina.

Zbog obnavljanja atletske staze, tradicionalni međunarodni miting u Baru nije bio održan kao u predhodne 24 godine. Ovog maja održane su samo bacačke discipline, kugle i diska, discipline koje se odvijaju na polju pored stadiona.

Srbiju je na ovom takmičenju predstavljao je Armin Sinančević, dvadesettrogodišnji kuglaš iz Prijepolja.

Ono što je nagovestio zimus u dvorani, da je kalibar za rezultate od preko 20 metara, Sinančević je pokazao već na prvom ovosezonskom takmičenju.

Odličnu ovosezonsku zimsku sezonu završio je sa hitcem od 19,80m. Veliki naredni stepenik u svojoj karijeri, prebacivanje i te magične granice od 20m bio je nadomak Sinančeviću. Koliko je bio blizu zimus pokazao je već na prvom takmičenju na otvorenom.

Na mitingu u Baru naš kuglaš uspeo je da baci fantastičnih 20,05m i pobedi na takmičenju. Podsetimo, Armin ima tek dvadeset i tri godine (1996. godište).

Koliki je ovo uspeh i koliko je velikih ovih 20,05m u njegovoj karijeri govori i podatak da je ovaj hitac dalji više od celog metra u odnosu na lični rekord koji je bacio prošlog leta, 18,93m.

”ISPUNJENA” NORMA ZA EVROPSKO PRVENSTVO 2020 U PARIZU

Sinančeviću je ova godina prva seniorska. I ako ima 23, mlađe seniorsko prvenstvo Evrope je prerastao (U23 u atletici znači zaključno sa 22 godine, U20 zaključno sa 19 itd.)

On se sprema za seniorsko prvenstvo Evrope koje će se narednog leta održati u Parizu. Ako gledamo norme sa prošlog EP-a, Sinančević ovim hitcem od 20,05m ima normu (norma je bila 19,90m).

Međutim, norme za Pariz ćemo dobiti tek krajem ove godine od kada će početi i da važe rezultati.

Za razliku od IAAF, EA nije uvela sistem bodovanja tako da će atletičari juriti ”samo” norme, a ne i bodove po mitinzima.

HITAC KOJI JE SRBIJA ČEKALA  8 GODINA

Ako izuzmemo našeg najboljeg kuglaša Asmira Kolašinca, 8 godina ni jedan naš kuglaš nije uspeo da prebaci granicu od 20m.

Poslednji koji je to uspeo pored Kolašinca bio je Milan Jotanović. Još uvek aktivni atletičar Crvene zvezde je 2011. bacio 20,17m.

Prošlo je tačno 10 godina od kada je Srbja imala 2 ili više kuglaša sa hitcima preko 20m.

2009. najbolji naš kuglaš bio je Luka Rujević sa 20,46m. Posle nekoliko godina van atletike vraća se ove sezone ali samo u njegovoj primarnoj disciplini bacanju diska.

Drugi te godine je bio Kolašinac sa 20,41m dok je sa 20,17m Milan Jotanović bio naš treći kuglaš sa preko 20 metara.

Ppmedia /Foto :fb_armins