BEOGRAD – Jedan od organizatora skupova ispred pekare „Roma“ u Borči, gde je protekla dva vikenda protestovalo na desetine desničara, je Miloš Simović, član Dveri i kandidat za odbornika tog pokreta u Skupštini grada Beograda na izborima 2018. godine. Jugoslav Kiprijanović, član Predsedništva Dveri, kaže za Insajder da „nastup“ Simovića ispred pekare u Borči nema veze s aktivnostima Dveri, da taj pokret ne podržava proteste ispred te pekare, ali ni one koji su podržali njenog vlasnika Mona Đuraja.

„Miloš Simović već nekoliko meseci nije aktivan u pokretu Dveri. Da li je i dalje član Pokreta ili nije, to je formalnost“, kaže Jugoslav Kiprijanović.

On navodi da Dveri „apsolutno ne podržavaju proteste ispred pekare u Borči“, te da je reč o „podmetačini režima“.

„To je način da režim preusmeri pažnju s mnogo važnijih stvari koje se dešavaju u ovoj zemlji, kao što je na primer Kosovo. Ovaj događaj nema nikakav uticaj na šire društvene tokove i njime treba da se bave institucije. Cilj protesta je da se napravi rascep među građanima, ali se Dveri neće pecati na to. Mi ne podržavamo okupljanje ispred pekare, ali ni onе koji su podržali njenog vlasnika“, ističe član Predsedništva Dveri.

Na podsećanje da su kroz akciju „Burek solidarnosti“, pojedini članovi Saveza za Srbiju u kojem su i Dveri, podržali vlasnika pekare Mona Đuraja, a među onima koji su pružili podršku bili su i visoki funkcioneri Demokratske stranke i Stranke slobode i pravde, Kiprijanović kaže da su to bile pojedinačne akcije i da Savez za Srbiju nema zvaničan stav o tome.

Tepić: Moji stavovi nikada nisu bili srodni sa stavovima Dveri na ove teme

U znak podrške Monu Đuraju prošlog petka organizovana je akcija „Burek solidarnosti“, kada je na desetine meštana, pojedinih članova opozicije i predstavnika civilnog sektora došlo na doručak u pekaru „Roma“. Među njima je bila i Marinika Tepić, članica SzS i potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP).

Ona za Insajder navodi da je u Borči bila i kao poslanica i kao potpredsednica SSP, u društvu zamenika predsednika te stranke Borka Stefanoviać, kao i da su bili i u svojstvu predstavnika SSP. Na pitanje novinara Insajdera da li joj smeta to što Dveri (sa kojima je njena partija u Savezu) „ne podržavaju podršku vlasniku pekare“, Tepić kaže da ih ne bi komentarisala, te da njeni stavovi i stavovi Dveri nikada nisu bili srodni na ove teme“.

„Ja zapravo nisam podržala vlasnika pekare, nego princip da ako nismo svi isti, moramo biti jednaki pred zakonom. Niko ne sme da bude šikaniran na nacionalnoj osnovi“, ističe Tepić.

Do protesta ispred pekare u Borči, došlo je kada je na društvenim mrežama objavljena fotografija jednog od zaposlenih u pekari sa dvoglavim orlom, nacionalnim simbolom Albanaca. Iako je fotografija stara dve godine, na desetine desničara prvi put okupilo se u subotu, 27. aprila, kada se ispred objekta čuo govor mržnje, okupljeni su nosili srpske zastave, skandirali parole o Kosovu i puštali srpske pesme, a na vozilo vlasnika pekare Mona Đuraja lepili su nalepnice „Kosovo je Srbija” i stavili svinjsku glavu.

Vlasnik pekare „Roma” se još tokom protestnog skupa ogradio od poteza svog zaposlenog, koji se slikao sa dvoglavim orlom u Knez Mihailovoj ulici.

Skup desničara održan je i u nedelju u vidu šetnje od jedne pekare do druge, čiji je vlasnik Đuraj Mon. Okupljeni su bili obučeni u majice s natpisom “Srbija” i nosili su zastave Srbije. S montiranog razglasa su puštane nacionalističke pesme, a razvijen je i veliki transparent “Gde nema poštovanja, tu nema poslovanja”. Organizatori su poručili da više neće biti okupljanja ispred pekare.

Iako je prethodno za Insajder Mon izjavio da će njegove pekare raditi, one su ipak u nedelju bile zatvorene.

Novinari Insajdera su juče pitali MUP da li je skup u Borči bio prijavljen i ko ga je prijavio, ali odgovor do objave ovog teksta nismo dobili.


Preuzeto sa Insajder