NOVI SAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine saopštio je danas da će ta stranka insitirati da lideru radikala Vojislavu Šešelju bude suđeno i u Srbiji i da nikada neće zaboraviti zlo koje je, kako kaže, posejao 6. maja 1992. godine u Hrtkovcima.

Miting Srpske radikalne stranke i Šešeljev govor u Hrtkovcima, smatra Čanak, označili su početak progona i nasilnog iseljavanja hrvatskog, ali i drugog nesrpskog i opozicionog stanovništva u više od 20 mesta u Sremu.

Podseća da je Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koji je nasledio postupke Haškog tribunala, 11. aprila prošle godine izreklo Šešelju pravosnažnu presudu od deset godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno premeštanje Hrvata iz Hrtkovaca te 1992. godine.

“I zato nema opravdanja za državu koja mu dopušta da se vraća na mesto svog zločina. Isto tako, nema opravdanja za državu koja krši Zakon o izboru narodnih poslanika i ne oduzima Šešelju poslanički mandat”, naveo je Čanak u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Dakle, Vojislav Šešelj od aprila prošle godine nije nikakav „pobednik Haškog suda“ nego samo i jedino “osuđeni ratni zločinac”, kaže Čanak.

“Svakom svojom izjavom i pljuvanjem mrtvih od Zorana Ðinđića do Dejana Anastasijevića, pretnjama i odvratnim vređanjem političkih protivnika i protivnica, Šešelj iz dana u dan samo dokazuje da je i dalje ono što je bio – zagađenje u javnom životu Republike Srbije i njenih građana”, naveo je lider LSV.

Čanak smatra da to pokazuje kolika je, kako kaže, šteta što mu i ovde nije suđeno i za sva druga zla koja je priredio ovoj zemlji i njenim građanima tih mračnih devedesetih.

“Liga socijaldemokrata Vojvodine je bila i biće tu da insistira na tome da se i to dogodi”, naveo je Čanak.

Tanjug